Одржана конференција посвећена презентовању рада пилот Центра за жртве сексуалног насиља у оквиру пројекта „Заустави-заштити-помози“

Општа болница у Суботици једна је од седам здравствених установа у Војводини у којима су основани Центри за жртве сексуалног насиља у оквиру пројекта „Заустави – заштити – помози“.

У опремање Центра за жртве сексуалног насиља, који је у Општој болници у Суботици основан 2017. године у оквиру пројекта Покрајинског секретаријата за здравство „Заустави – заштити – помози“, инвестирано је око 790.000 динара, а до сада је овде помоћ пружена двема женама које су претрпеле сексуално злостављање.

„Центар испуњава све потребне критеријуме за пријем и обраду пацијенткиња које су преживеле сексуално насиље. Центар је доступан  24 часа дневно, седам дана у недељи, 365 дана у години. У рад тог Центра су, поред здравственог особља у Општој болници Суботица, укључени и припадници Полицијске управе и Јавног тужилаштва“, istakao je  др Бојан Мрђанов, председник Радне групе за жртве сексуалног насиља у Општој болници Суботица.

Др Гордана Кртинић, заменица директора Опште болнице Суботица, истиче да је од пресудног значаја што, поред здравствених радника, у збрињавању жртава сексуалног насиља учествују и све друге институције.

„Циљ је да жена која је жртва сексуалног насиља прође кроз тај процес са што мање траума“, објашњава др Гордана Кртинић.

У оквиру пројекта, који ресорни Покрајински секретаријат спроводи од 2016. до 2019. године, а чији је циљ снажнији институционални одговор на родно засновано насиље, Медицински факултет је обучио 1034 запослених у здравственим установама, а планира да обуку прође 1500 медицинских радника у Војводини.

„Препознато је да, за ове жртве, није постојало довољно пажње, усмерености и стручности, нити је било довољно искуства и координације у раду надлежних служби. Оно што се сада обезбеђује, што је новина, је посебан простор који омогућава да жртва сексуалног насиља не мора да седи у ходнику и чека да буде примљена. Дакле, обезбеђујемо јој један ниво приватности“, изјавила је  Биљана Делић, координаторка пројекта Покрајинског секретаријата за здравство.

Афродита Марић, координаторка Центра за подршку женама за Севернобачки округ, истиче да је јединственост овог пројекта управо у томе да се жртви, на једном месту, обезбеди и психосоцијално саветовање и медицинско збрињавање.

„Поред тога, сада полиција са жртвом насиља може да обави разговор у болници, како би се спречило да, више пута, мора да описује трауматичан догађај“, објашњава Афродита Марић.

У оквиру пројекта „Заустави – заштити – помози“ у Војводини је основано седам центара за жртве сексуалног насиља. Прва два, крајем 2016. године, почела су с радом у Новом Саду и Зрењанину, а током прошле године такви центри основани су и у Кикинди, Сремској Митровици, Вршцу, Сомбору и Суботици.

 

 

Успешно реализована шеста акција бесплатних превентивних прегледа

У шестој акцији бесплатних превентивних прегледа,која је организована у недељу,  суграђани су  били у прилици да ураде ултразвучни преглед абдомена, интернистички преглед који је обухватао  ЕКГ срца , мерење крвног притиска и  физикални преглед, гинеколошки преглед  жена и дермоскопију-скрининг на меланом.

У акцији која је организована и спроведена у Општој болници Суботица у сарадњи са Домом здравља  учествовало  је 25 здравствених радника, лекара специјалиста интерне медицине, гинекологије, радиологије, дерматовенерологије, медицинске сестре и радилошки техничари.

Током акције прегледано је 216 суграђана, и  обављено 367 прегледа.

Бесплатни физикални и ЕКГ преглед урадило је 87 грађана, ултразвучни преглед абдомена 100 суграђана,  док је дермоскопију у циљу раног откривања меланома урадило  103 суграђана. Жене су имале могућност да обаве и гинеколошки преглед, па је у амбуланти ове Службе прегледано 77 жена.

Од 216 пацијената који су се јавили да обаве  бесплатне прегледе, 46 пацијента није имало здравствено осигурање што показује значај оваквих акција.

– Одзив је био велик, до  12 часова изашло је близу 100 пацијената. Пацијенте које нисмо успели да прегледамо, заказујемо и ти прегледи ће бити одрађени у наредних недељу, две или три. У овим прегледима тежиште је стављено на превенцију, дијагностику обољења, стања и пре развијања болести у тежем облику – рекао је др Слободан Пушкар, директор Опште болнице.

Општу болницу у Суботици посетио је и држвани секретар у Министарству здравља др Берислав Векић, који је истакао да ће се наставити са активностима бесплатних превентивних прегледа како би се укључио већи број грађана на територији Србије.

Овим прегледима обухваћени су и они грађани, који немају здравствено осигурање-подсетио је др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља.

У претходних шест месеци, у оквиру акција широм Србије прегледано је преко 120 хиљада пацијената. На тај начин, откривено је неколико десетина пацијената са одређеним озбиљним патолошким стањима, који су су благовремено хоспитализовани, урађена им је допунска дијагностика и на адекватан начин су ушли у процедуру лечења.

Акција превентивних прегледа  организована је  у више од 100 здравствених установа широм Србије.

 

У недељу наставак акције бесплатних превентивних прегледа

У недељу 25.03.2018. године Општa болницa Суботица уз сарадњу са Домом здравља организује шесту по реду акцију бесплатних прегледа за грађане у циљу ране дијагностике хроничних болести, а које благовременим откривањем и лечењем могу да се ставе под контролу.  У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије радиће се следећи прегледи:

  • Општи физикални преглед, ЕКГ и мерење крвног притиска

За овај преглед грађани треба да се јаве у интернистичку амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

  • Гинеколошки преглед

За овај преглед грађани треба да се јаве у амбуланту Службе за гинекологију.

  • Ултразвучни преглед абдомена

За овај преглед грађани треба да се јаве у просторије Службе за радиолошку дијагностику. За ултразвучни преглед абдомена је потребно да се грађани адекватно припреме, што подразумева уздржавање од конзумирања хране, кафе и цигарета од поноћи.

  • Дермаскопија – скрининг на меланом

Овај преглед обављаће се у дерматовенеролошкој амбуланти Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

Прегледи ће се обављати у периоду од 8:00 до 16:00 часова. На преглед могу да се јаве и грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за идентификацију.

 

Обележена Светска недеља борбе против глаукома у офталмолошкој амбуланти суботичке болнице

Глауком представља обољење видног живца услед повишеног очног притиска. Ова подмукла болест, коју називају „тихим убицом вида“, нажалост и данас често бива откривена случајним прегледом у касној фази, када су у питању већ поодмакла и трајна оштећења вида.

Стога је глауком, после катаракте, други по учесталости узрок слепила у свету код људи старијих од 65 година. Процењује се да у свету од глаукома болује око 80 милиона људи, од чега је више од 11 милиона слепо од ове болести.Ризичне групе су рођаци оболелих, старије особе, кратковиде особе и дијабетичари.

Симптоми су често безначајни: главобоља, осећај притиска у очима, замор очију, мушице које лете испред очију и други. Управо због тога у свету се током Недеље глаукома организује низ активности у циљу подизања свести, као и масовно мерење очног притиска, јер је повишен очни притисак први показатељ ове болести. Уколико се глауком на време открије, слепило је могуће спречити лековима, хируршком интервенцијом или ласерском терапијом, у зависности од степена развоја.

У току Светске недеље борбе против глаукома, која се обележава од 11-16 марта, пацијентима офталмолошке амбуланте Опште болнице у Суботици додатно су пружене информације о глаукому и потреби за превентивним прегледима и редовним контролама, као и значај раног откривања и начинима излечења.

Поводом Светске недеље борбе против глаукома у очној амбуланти суботичке болнице 30 пацијената је прошло процедуру мерења очног притиска. Прегледе су вршила два лекара на специјализацији и два офталмолога.Kод пацијената код којих је утврђен повишени очни притисак упућивани су на даља испитивања.

Ово је само једна од активности офталмолога  и медицинског особља, која ће се наставити и другим активностима као и едукацији становништва.

 

 

Обележен Светски дан бубрега у суботичкој болници

Светски дан бубрега обележава се сваког другог четвртка у месецу марту, почевши од 2006 године, на иницијативу и под покровитељством Међународодног друштва за нефрологију( The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег( International Federation of  Kidney Foundations).

Обележавање овог датума, у више од 100 земаља широм света, има за циљ подизање свести о значају бубрега за квалитет нашег свакодневног живота, као и пружање адекватних информација  и слање снажне поруке јавности да су болести бубрега честе и веома озбиљне, али да је адекватним интервенцијама, могуће спречити њихов настанак и успешно лечити њихове последице.

Овогодишњи „Светски дан бубрега“ обележава се 8.марта, на Међународни дан жена, под слоганом „Бубрези и здравље жена“.Циљ глобалне кампање јесте упознавање шире јавности са учесталошћу и специфичностима бубрежних обољења у женској популацији, као и промовисање омогућавања једнаког приступа здравственој заштити, превентивним мерама и поступцима лечења свим женама током читавог животног циклуса.Болести бубрега у женској популацији, као и Болести бубрега и трудноћа су ове године посебно истакнути.

У Севернобачком округу је током 2017 године од болести бубрега, као  основног узрока, умрло  укупно 39 особа,  од којих је 20 мушког и 19 женског пола. Акутна бубрежна инсуфицијенција је  основни узрок 6 смртних исхода, а хронична бубрежна инсуфицијенција  је основни узрок 24 смртна исхода. Учесталост умирања значајно расте после 60 године без обзира на пол.

У суботичкој Општој болници лечи се 69 болесника применом хемодијализе и 12 болесника који се лече у кућним условима.

Од 1100 пацијената у Војводини који се налазе на дијализи, 40 одсто су жене, 60 одсто мушкарци, са просеком старости између 55 и 67 година. После четири године стагнације трансплантације ограна, прошле године пресађено је 54 бубрега на територији Србије.

Са аспекта јавног здравља, најважнија је примарна превенција и рана дијагностика, применити мере секундарне превенције и спечити развој теже хроничне болести  бубрега и њених компликација.

 

У Општој болници Суботица успешно реализована пета акција бесплатних превентивних прегледа

Бесплатне прегледе покренуло је Министарство здравља у циљу дијагностике и промоције превенције, првенствено хроничних болести које највише оптерећују наше становништво.

У петој акцији бесплатних превентивних прегледа, суграђани су  били у прилици да ураде офталмолошки преглед, кардиолошки физикални преглед, ЕKГ срца, да измере крвни притисак, ниво шећера у крви и тумор маркере јајника и простате.

Током акције прегледано је 245 пацијената, а обављено је укупно 839 прегледа и лабораторијских услуга, од чега највише офталмолошких прегледа, где се јавило на преглед  162 пацијента. Урађено је 152 физикална кардиолошка и ЕKГ прегледа, а исто толико пута је измерен ниво шећера у крви код пацијената. Лабораторијских анализа крви на тумор маркере било је укупно 190, односно 100 на тумор маркере јајника и 90 простате. Од 245 пацијената који су се јавили да обаве  бесплатне прегледе, 61 пацијент није имао здравствено осигурање што показује значај оваквих акција.

У   акцији  бесплатних превентивних прегледа која је  организована  и спроведена у Општој болници,  учествовало  је укупно 30 здравствених радника, лекара специјалиста кардиологије, офталмологије, специјалиста клиничке биохемије, медицинских-сестара техничара и лабораторијских техничара

Одељење гастроентерологије суботичке болнице добило нов видео колоноскоп

У циљу даљег очувања и унапређења здравствене заштите  становништа АП Војводине,Покрајском скупштинском одлуком о буџету Аутономне покрајне Војводина, обезбеђена су средства за реализацију  набавке медицинске опреме Општој болници у Суботици.Покрајски секретаријат за здравство  је обезбедио финансијска средства  за реализацију набавке видео колоноскопа  за потребе Одељења гастроентерологије у износу од 2.500.000,00 динара.Фирма „ПТМ“   из Шапца је испоручила вредан колоноскоп Општој болници у Суботици.

Kолоноскопија је савремена дијагностичка метода којом се директно, под контролом ока, може испитати цело дебело црево. Ова процедура се изводи помоћу колоноскопа, савитљивог стерилисаног инструмента ширине прста који, захваљујући својој савитљивости и оптичким влакнима, омогућава сигуран и прецизан преглед целог дебелог црева.

Пошто се колоноскопија ради под контролом ока, могу се јасно видети све па и најдискретније промене на дебелом цреву, почев од упалних процеса, крварења, дивертикулума (бочна израслина на органима који имају шупљину), полипа до бенигних и малигних тумора дебелог црева.

Предност колоноскопије у односу на друге методе прегледа дебелог црева јесте и у томе што се током прегледа могу узети биопсије (исечци) виђених промена ради патохистолошког прегледа (преглед микроскопом ткива које је извађено из болесника ), а неретко се промене могу у целости и одстранити у истом акту. То значи да колоноскопија, поред дијагностичке, може имати и терапијску улогу.

Колоноскопија данас представља „златни стандард“ у скринингу и дијагностици болести дебелог црева.

Набавка колоноскопа Општој болници у Суботици значајно ће побољшати и олакшати рад, а самим тим и квалитет здравствене заштите  пацијената.

Одељење гастроенетерологије захваљује се доброј вољи и ангажману директора болнице др сци. мед Слободану Пушкару и Покрајском Секретаријату за здравство доц.др Зорану Гојковићу без чије несебичне подршке реализација опреме не би била остварена.

 

Урађена прва функционална процена сужења коронарне артерије ( ФФР) у катетаризационој сали Опште болнице Суботица

У катетаризационој сали Опште болнице у  Суботици тим кардиолога са медицинском особљем је урадио прву процедуру функционалне процене коронарне стенозе (ФФР) у току коронарографије.

Мерење фракционе резерве коронарног протока- ФФР  је метода функционалне процене значајности степена сужења срчане артерије (коронарне стенозе).

DSC_0449 DSC_0441

 

Мерење се ради у току катетеризације срца, у току снимања коронарне артерије (коронарографија). Обавља се тако што се у коронарографски катетер увлачи специјална коронарна жичица која има две функције: стандардно као вођица за коронарни балон–катетер и стент-катетер, и у овом случају, као сонда која мери притисак у коронарној артерији. Из компликованог математичког алгоритма израчунава се степен сужења артерије – које може бити значајно или безначајано. У случају значајног сужења у артерију се уграђује се стент.

Ова метода је неопходна у нејасним случајевима када треба донети исправну одлуку, и евентулано избећи непотребну уградњу стента.

DSC_0437

DSC_0445

 

 

У Ангио –сали суботичке болнице први пут обаљена интервенција акутног инфаркта миокарда

У ангио-сали Опште болнице у Суботици први пут је обављена интервенција акутног инфаркта миокарда у „златном сату“. Пацијенткињи из Суботице уграђен је стент, њено стање је стабилно и успешно се опоравља, истакао је лекарски тим интерветних кардиолога на јучерашњој конференцији.

За збрињавање пацијената са акутним инфарктом миокрарда четири интерветна кардиолога са својим тимовима, званично су приправна од 26.децембра 2017. године.Успешно је изведена прва процедура 31.јануара када је пацијенкињи са акутним инфарктом срца уграђен стент током  „златног сата“.

„Са задовољством могу да кажем да је овде, пре неки дан, урађен први прави акутни инфаркт миокарда, а пацијенткиња је дошла у року који је прописан као „златни сат“. На тај начин, Одељење за интервентну кардиологију је ушло у једну нову фазу лечења акутног инфаркта миокарда“, каже  доктор Светозар Срдић, специјалиста интерне медицине и кардиолог.

Захваљујући ангио-сали, лечење акутног инфаркта миокарда у Општој болници у Суботици обавља се по највишим стандардима, што показује и случај 55-огодишње пацијенткиње којој је то спасило живот.

„Одвојили смо једну артерију која је била веома запушена и претила је да непосредно угрози живот пацијенткиње која је била у тешком стању. Успели смо да то решимо. Пацијенткиња је добила стент и збринута је даље у Kоронарној јединици где се успешно опоравља“, каже др Саша Џелебџић, шеф Одсека Ангио-сале.

Захваљујући ангио сали, интервенције које су се до сада радиле у Институту у Сремској Kаменици, обављају се суботичкој болници, чиме је отворено ново поглавље у кардиологији.

„Желела бих да нагласим да Општа болница Суботица има 25.000 пријема годишње. Отварањем Ангио-сале, планирамо да радимо између 800 до 1000 додатних интервентних процедура током ове године“,истакла је  др Ивана Плетикосић, начелница Одељења за кардиологију.Према њеним речима Одељење кардиологије је кадровски, технички и технолошки потпуно спремно у збрињавању кардиолошких пацијената.

Директор Опште болнице, др Слободан Пушкар  истиче да стручни тим који ради у Ангио-сали постиже изузетне резултате.Лекарски тимови у ангио сали до сада су имали 90 интервенција, уграђено је 10 стентова и извршено 8 ПЦИ процедура.

„Постигли смо европски стандард, постигли смо то да пацијент са акутним инфарктом миокарда који је удаљен од Суботице око 60 километара, унутар сат времена од почетка болова, може да буде збринут, третиран по највишим светским стандардима и да му се тиме спасе живот“, каже др Слободан Пушкар, директор Опште болнице у Суботици.Својим  радом и залагањем мислим да ћемо успети да оправдамо средства Покрајске владе и да ћемо пружити значајно квалитетнију здравствену заштиту становницима који гравитирају према Северногабачком округу, истакао је директор Опште болнице др сц.мед Слободан Пушкар.

У Ангио сали у Општој болници у Суботици пет интервентних кардиолога обавља најкомплексније операције на срцу, а отворена је захваљујући улагањима Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију.

 

ЈKП „Суботичке пијаце“ донирало ласерски апарат Општој болници Суботица

Јавно-комунално предузеће „Суботичке пијаце“ уручило је донацију суботичкој Општој болници у виду апарата за терапију. Ласерски апарат, вредности 142.000 динара, намењен је  Одељењу рехабилитације и физикалне медицине.

Током 40 дана трајања манифестације „Wинтерфест“, ЈKП „Суботичке пијаце“ прикупљало је  добровољне прилоге посетилаца, како би обезбедили   донацију за највећу здравствену установу на северу земље. Од средстава прикупљених на прошлогодишњем Зимском вашару, за Општу болницу је купљен апарат за електротерапију, вредан 100.000 динара, а ове године дониран је Екомедицо-Ласер.

Одељење за рехабилитацију и физикалну медицину збрињава велики број пацијената и има константну потребу за обновом застареле опреме. Са новим ласерским апаратом медицински радници обављаће терапије једноставније и ефикасније, а време чекања за пацијенте биће краће.

– Мислимо да је овај апарат заиста дошао у праве руке. Верујемо да ће служити на добробит свих Суботичана и не само њих већ свих пацијената којима је овај апарат неопходан у процесу излечења – саопштила је Илинка Вукоја, директорка ЈKП „Суботичке пијаце“.

– Светлост коју ласер емитује делује антианалгетски, што значи да ублажава бол, делује антиинфламаторно, односно смањује запаљење и делује биостимулативно, односно поспешује регенерацију. Лаган је за апликацију, делује са продуженим дејством па је, уназад неколико деценија, постао омиљена физикална процедура – изјавила је мр сц .др Љиљана Ђуровић Манојловић, начелница Службе за продужено лечење и негу, палијативну негу и физикалну медицину и рехабилитацију Опште болнице Суботица.

Директор суботичке болнице  др Слободан Пушкар изразио је захвалност за нову донацију и истакао да је апарат наставак реализације великог пројекта обнове и модернизације у овој здравственој установи.

– Већ другу годину заредом добијамо сјајан апарат, изузетно битан, апарат који ће повећати број пацијената и квалитет услуга на Одељењу за рехабилитацију и физикалну терапију – изјавио је др сци .мед Слободан Пушкар, директор Опште болнице Суботица.