У суботичкој болници “ Дани отворених врата“ Центра за жртве сексуалног насиља

У циљу промовисања услуге коју нуди, Центар за жртве сексуалног насиља при Општој болници Суботица, организоваће у наредна два месеца „Дане отворених врата“ и то сваког првог и последњег четвртка у месецу. Прва, од укупно четири посете, одржаће се  2. августа, од 9 до 12 часова у дворишту болнице у згради Центра за хуману репродукцију.

Центар за жртве сексуалног насиља подржава друштво без дискриминације и родно заснованог насиља, те ради на умањивању трауме изазване сексуалним насиљем кроз оснаживање жена жртава и пружању непосредне подршке у превазилажењу последица трауматизовања. Kориснице услуга Центра  за жртве сексуалног насиља  су девојке и жене са навршених 15 и више година, без обзира на националну припадност,сексуалну орјентацију,инвалидитет,порекло,брачно стање и друго лично својство.

У Центру, жртве сексуалног насиља могу бесплатно да добију сву потребну помоћ и подршку, у виду медицинске помоћи, правног саветовања, саветодавно-терапијских и социјално-едукативних услуга.

Први „Дан отворених врата“ организоваће се  2. августа, у периоду од 9 до 12 часова, у дворишту болнице  у згради Центра за хуману репродукцију, док ће последњег четвртка у месецу, 30. августа, „Отворена врата“ бити организована у послеподневним часовима, од 15 до 18 часова, на истом месту. Такође у два термина, „Дани отворених врата“ биће организовани и у септембру, тачније 6. септембра од  9 до 12 часова и 27. септембра од 15 до 18 часова.

Центар за жртве сексуалног насиља, при Општој болници Суботица, основан је у другој половини 2017. године у оквиру пројекта „Заустави – заштити – помози, Снажнији институционални одговор на родно засновано насиље у АП Војводини“, који од 2016. до 2018. године спроводи Покрајински секретаријат за здравство у Новом Саду, у партнерству са Центром за подршку женама из Kикинде. Подржан је средствима Повереничког фонда Уједињених нација за подршку акцијама елиминисања насиља према женама.

Одељење кардиологије суботичке болнице добило нов ултразвучни колор-Допплер апарат

У циљу даљег очувања и унапређења здравствене заштите  становништа АП Војводине, покрајинском скупштинском одлуком о буџету Аутономне покрајне Војводине за 2018.  годину, обезбеђена су средства за реализацију  набавке медицинске опреме Општој болници у Суботици. Покрајински секретаријат за здравство  је обезбедио финансијска средства  за реализацију набавке ултразвучног колор-Допплер апарата  за потребе Одељења кардиологије у износу од 11.229.600 динара.

Фирма „ Medicom“  из Шапца је испоручила вредан  апарат  произвођача  Philips  Epiq 5c  Општој болници у  Суботици.

Ултразвучни апарат  који је добило Одељење кардиологије представља  најмодернију технологију медицинске опреме.Помоћу ултразвучног апарата пацијентима ће се вршити снимање срца и крвних судова, што је значајно у дијагностици  и лечењу кардиоваскуларних обољења.

Набавка ултразвучног апарата  Општој болници у Суботици значајно ће побољшати и олакшати рад, а самим тим и квалитет здравствене заштите  пацијената.

Одељење кардиологије се  захваљује на доброј вољи и ангажману директору болнице др сци. мед. Слободану Пушкару и Покрајском Секретаријату за здравство на челу са доц.др Зораном Гојковићем  без чије несебичне подршке реализација опреме не би била остварена.

14.06.2018. САОПШТЕЊЕ

На основу јавног конкурса за финансирање, односно суфинансирање медицинске и немедицинске опреме здравственим установама у 2018. години бр. 138-401-1403/2018-2 од стране Покрајинског секретаријата за здравство АП Војводине, објављеном у „СЛ. Листу АПВ“ бр. 20/18, и предлога Комисије за спровођење поступка јавног конкурса, Општој болници Суботица опредељена су значајна средтсва у износу од укупно 52.000 000,00 динара за набавку следеће опреме:
• Систем за Компјутеризовану томографију (ЦТ) са додатном опремом у износу од 45.
000 000,00 динара
• Компактни дијагностички ултразвучни систем у износу од 3.800 000,00 динара
• Компактни дијагностички колор допиер УС система у износу од 3.200 000,00 динара.
Захваљујемо се Покрајинском секретаријату за здравство што је препознало потребе Опште
болнице Суботица. Имплементација нове опреме значајно ће унапредити квалитет дијагностике и
пружања услуга пацијентима у нашој установи.

31. мај 2018 -Светски дан без дуванског дима -„Дуван и болести крвних судова“

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

Ове године, 31 маја, Светски дан без дуванског дима обележава се под слоганом “ Дуван слама срце, изабери здравље, а не дуван“.

Алармантан податак Светске здравствене организације (СЗО) је да у свету сваких 8 секунди умре једна особа од последица конзумирања цигарета.
Према томе, дуван је један од водећих узрока смрти у свету и једини је легалан производ који убија трећину до половине оних који га конзумирају.

Према званичним подацима, у Србији пуши сваки други мушкарац и свака трећа жена, што нас сврстава у сам светски врх држава по броју пушача.

Сагоревање дувана, до кога долази приликом пушења класичне цигарете, је највећи проблем за здравље пушача. У том процесу настаје дувански дим који представља сложену мешавину супстанци са више од 4.000 познатих саставних делова, од којих су многи штетни по здравље.

Штетно дејство дуванског дима узрочник је бројних болести, међу којима су болести срца и крвних судова (срчани удар, мождани удар, болести периферне циркулације), канцерогена обољења (рак плућа, усне, језика, гласних жица, једњака, желуца, грлића материце, гуштераче, мокраћне бешике), респираторне инфекције, астма, хронична опструктивна болест плућа, неплодност и др.
Дувански дим је и познати „крадљивац“ антиоксиданаса. Тако је у крви пушача доказано и до 60% мање витамина Ц, неопходног за синтезу колагена, битног састојка потпорног ткива зуба, кости и коже.

Не само активно пушење, већ и дувански дим који се посредно удише, тзв. пасивно пушење, може да узрокује рак, болести срца и мождани удар.

Пушење се више не сматра само лошом навиком већ представља болест зависности и представља највећи ризик обољевања на који особа може утицати.

У борби против пушења је од великог значаја интензивно и систематски радити на подизању свести јавности, примарној и секундарној превенцији.
Поред покретања интензивне кампање одвикавања од пушења, донети су и закони о забрани пушења у затвореним просторијама, забрани рекламирања цигарета, безлична паковања, забрана продаје цигарета малолетним лицима…

Пушење је претња за сваку особу, без обзира на старост, пол, расу, културни или образовни ниво. Оно доводи до патње, болести и смрти, осиромашује породице и националне економије.

Сваки пушач треба да буде свестан своје одговорности, јер дувански дим не штети само њему већ и особама из његовог окружења, и да поштује права оних који нису пушачи.

 

У Општој болници Суботица урађене прве ангиографије периферних крвних судова

У Сали за катетеризацију Опшре болнице Суботица, 28.маја 2018. урађене су прве четири интервентне радиолошке периферне дијагностичке процедуре – контрастно снимање крвних судова стомачне аорте, мале карлице и ногу (периферна ангиографија).

Интервенције су радили гостујући едукатори – интервентни радиолози проф. др Виктор Тил  и др Станко Човић из Kлиничког центра Војводине.  У интервенцији  прве ангиографије периферних крвних судова учествовала  је екипа  суботичких лекара  коју су сачињавали интервентни кардиолози, др сци. мед Слободан Пушкар, др Саша Џелебџић, др Светозар Срдић и васкуларни хирурзи др Михајло Цвик, др Снежана Туленчић Егић и др Слободан Пешић.

Ово су прве интервентне радиолошке дијагностичке процедуре урађене у Општој болници Суботица, и које се планирају да ће се, поред досадашњег васкуларно-хируршког начина лечења, проширити и обогатити интервентно-радиолошким терапијским приступом – уградњом периферног стента.

DSC_0425

DSC_0399

DSC_0405

Пацијенткиња стара 82 године која је примљена због болова у ногама и отежаног хода на краткој удаљености, са опсежном артериосклерозом артерија ногу. На слици приказан је завршни део стомачне аорте, артерије мале карлице и почетни делови артерија ногу. Уочава се 99% сужење одступа десне артерије и 80% сужење одступа лево, као и потпуно 100% запушење артерије ниже лево.

Интервенције које ће се наставити и у будућем периоду, и даље ће се радити уз присуство гостујућих едукатора и доктора из Суботичке болнице који ће се едуковати да ове процедуре изводе самостално.

 

 

 

 

 

 

 

 

У недељу успешно реализована седма акција бесплатних превентивних прегледа

У склопу акције превентивних прегледа Министарства здравља Републике Србије, који су одржани у недељу, 20.05.2018 године, у Општој болници Суботица, интересовање грађана је било велико.

На бесплатне превентивне прегледе у Општој болници Суботица одазвало се 154 суграђана, а обављено је укупно 245 прегледа. У  току акције, суграђани су били у прилици да обаве кардиолошки физикални преглед, дермоскопски преглед младежа и анализу холестерола и триглицерида.

У лабораторији је обављена анализа липидног статуса (холестерол и триглицериди) за укупно 91 пацијента, док је у дерматолошкој амбуланти дермаскопски преглед младежа обављен  код 71 пацијента. Kардиолошки физикални преглед, ЕKГ и мерење крвног притиска обављен је код укупно 83 пацијента.

У седмој по реду акцији превентивних прегледа, учествовало је укупно 15 здравствених радника.

12. мај -Међународни дан сестринства обележен у суботичкој болници

Сваке године медицинске сестре у целом свету обележавају  12. мај, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре,  зачетнице модерног сестринства, као признате професије. То је један од најзначајних догађаја на подручју сестринске професије.  Из њеног свеобухватног и богатог искуства на тему личних питања здравља, она је заступала став да све сестре требају да стално одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу. Тај приступ она је назвала „Здравље сестринства“.

Препоручени слоган Међународног већа медицинских сестара (ИЦН) за ову годину је “Сестринство: глас који следимо – здравље је људско право“ са циљем да се укаже да је здравствена заштита доступна свима, без обзира на место где се пружа и окружење.

У Општој болници Суботица свечано је обележен Међународни дан сестринства пригодним  културно-уметничким програмом.

Наступао је хор Свети Роман Мелод из Суботице ,чула се сестринска заклетва и кратко представљање лика и дела Флоренс Најтингел зачетнице сестринске професије.

Пуно успеха ураду, бољи социо-економски статус  у нашем друштву,  као и подршку од стране Управе болнице, у  даљем усавршавању и едукацији ,пожелео је директор Опште болнице др  сци. мед Слободан Пушкар.

-Сестринство је једина професија која је научни приступ проткала љубављу. Окосница сестринства као професије је љубав усмерена ка пацијентима, јер је немогуће бринути о њима у врло тешким условима финансијске кризе, недостатка особља и многобројним прековременим радним сатима без огромне количине љубави – истакла је главна сестра болнице Љиљана Цвијић.У свом раду остајемо трајно верни и доследни темељном начелу сестринства,највећој могућој добробити за пацијента.

У суботичкој болници ради око 700 медицинских сестара и техничара, а сваке године    12. маја  се неке   од њих награде признањима као допринос у обављању сестринске професије.

Главна сестра болнице Љиљана Цвијић, уручила је захвалнице најбољим сестрама које су својим залагањем и оптимизмом осветлиле сестринску професију.

За најузорнију сестру   у 2018 години проглашена је Гита Чеке, а за младу сестру узора професије проглашена је Сузана Јовановић.

 

„Свим медицинским сестрама и техничарима честитамо Међународни дан медицинских сестара и желимо пре свега, квалитетније вредовање сестринског рада, и пуно успеха у послу које сестре беспрекорно обављају у најтежим ситуацијама!

 

 

Црвени крст Суботице уручио вредне поклоне породиљама на Одељењу неонатологије

Светски дан Црвеног крста 8. мај и „Недеља Црвеног крста“ од 8. до 15. маја у 2018. години, биће обележени темом коју је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, а то је:  „Свуда за свакога -Подели оно што те чини срећним“.Светски дан Црвеног крста обележава се 8. маја у знак сећања на дан рођења Анрија Динана, оснивача универзалног покрета Црвеног крста.

Црвени крст Суботице постоји 132 године, а у различите програме ове организације укључено је више од 200 волонтера.

Током ове недеље, Црвени крст ће низом активности обележити овај празник, а међу новинама биће њихова посета Одељењу неонаталогије Опште болнице, где ће мајкама које су се породиле на данашњи дан уручити симболичне поклоне.

Шест породиља на Одељењу неонатологије добило је пакете Црвеног крста у оквиру акције коју је ова хуманитарна организација организовала поводом обележавања Недеље Црвеног крста. Пакети су уручени мајкама које су се породиле на Светски дан Црвеног крста који се обележава 8.маја.

Мајке су на поклон добиле ваучер компаније DVG у вредности 2000 динара, радосницу, флашу здравог сока и књигу са саветима о нези и одгајању деце.

Црвени крст Суботица основан је 1886. године, с циљем да пружи помоћ свим суграђанима којима је потребна, било да је угрожена њихова здравствена, социјална или било која друга врста егзистенције.

 

 

 

 

У суботичку Општу болницу стигла вредна донација из Немачке

У Општу болницу у Суботици јуче је  извршена примопредаја болничке опреме, која је допремљена из немачког града Улма, а донацију је обезбедила Социјална служба града Минхена — Канцеларија за становање, миграције и помоћ.

Прошле године  у суботичку болницу стигло је 30, а сада још 20 кревета – као донација из града Минхена.

Директор Опште болнице др Слободан Пушкар изјавио је да је свака донација добродошла, будући да су кревети на већини одељења веома застарели. Креветима из нове донације попуниће се четири најугроженија одељења, изјавио је директор Слободан Пушкар.Ова донација је врло значајна јер је дошла у установу у којој гравитира 200 хиљада људи у Севернобачком округу.

Секретарка Секретаријата за друштвене делатности у Градској управи, Јасмина Стевановић, истакла је да сарадња са Минхеном траје готово две деценије, и да су они постали прави пријатељи Суботице.

Сарадња Суботице и Минхена траје већ две деценије и она је по свему судећи из партнерског прешла у пријатељски однос.

Јасмина Стевановић је искористила прилику да се захвали на донацији, али и да помене друге активности које се реализују захваљући овом немачком граду.

Одржана конференција посвећена презентовању рада пилот Центра за жртве сексуалног насиља у оквиру пројекта „Заустави-заштити-помози“

Општа болница у Суботици једна је од седам здравствених установа у Војводини у којима су основани Центри за жртве сексуалног насиља у оквиру пројекта „Заустави – заштити – помози“.

У опремање Центра за жртве сексуалног насиља, који је у Општој болници у Суботици основан 2017. године у оквиру пројекта Покрајинског секретаријата за здравство „Заустави – заштити – помози“, инвестирано је око 790.000 динара, а до сада је овде помоћ пружена двема женама које су претрпеле сексуално злостављање.

„Центар испуњава све потребне критеријуме за пријем и обраду пацијенткиња које су преживеле сексуално насиље. Центар је доступан  24 часа дневно, седам дана у недељи, 365 дана у години. У рад тог Центра су, поред здравственог особља у Општој болници Суботица, укључени и припадници Полицијске управе и Јавног тужилаштва“, istakao je  др Бојан Мрђанов, председник Радне групе за жртве сексуалног насиља у Општој болници Суботица.

Др Гордана Кртинић, заменица директора Опште болнице Суботица, истиче да је од пресудног значаја што, поред здравствених радника, у збрињавању жртава сексуалног насиља учествују и све друге институције.

„Циљ је да жена која је жртва сексуалног насиља прође кроз тај процес са што мање траума“, објашњава др Гордана Кртинић.

У оквиру пројекта, који ресорни Покрајински секретаријат спроводи од 2016. до 2019. године, а чији је циљ снажнији институционални одговор на родно засновано насиље, Медицински факултет је обучио 1034 запослених у здравственим установама, а планира да обуку прође 1500 медицинских радника у Војводини.

„Препознато је да, за ове жртве, није постојало довољно пажње, усмерености и стручности, нити је било довољно искуства и координације у раду надлежних служби. Оно што се сада обезбеђује, што је новина, је посебан простор који омогућава да жртва сексуалног насиља не мора да седи у ходнику и чека да буде примљена. Дакле, обезбеђујемо јој један ниво приватности“, изјавила је  Биљана Делић, координаторка пројекта Покрајинског секретаријата за здравство.

Афродита Марић, координаторка Центра за подршку женама за Севернобачки округ, истиче да је јединственост овог пројекта управо у томе да се жртви, на једном месту, обезбеди и психосоцијално саветовање и медицинско збрињавање.

„Поред тога, сада полиција са жртвом насиља може да обави разговор у болници, како би се спречило да, више пута, мора да описује трауматичан догађај“, објашњава Афродита Марић.

У оквиру пројекта „Заустави – заштити – помози“ у Војводини је основано седам центара за жртве сексуалног насиља. Прва два, крајем 2016. године, почела су с радом у Новом Саду и Зрењанину, а током прошле године такви центри основани су и у Кикинди, Сремској Митровици, Вршцу, Сомбору и Суботици.