Поводом Светског дана хроничне обструктивне болести плућа организовани бесплатни спирометријски прегледи

Поводом Светског дана борбе против хроничне обструктивне болести плућа Одељење пулмологије Опште болнице Суботица, организовало је бесплатне спирометријске прегледе  за све суграђане, како би проверили  своје дисајне функције и добили савете о побољшању и унапређењу здравља.

Многи људи болују од ХОБП а да то и не знају. У свету 329 милиона људи болује од хроничне опструктивне болести плућа(ХОБП), а од њих  65 милиона болује од тешког облика према  најновијим подацима  Светске здравствене организације. У Србији  упркос чињеници да скоро 600.000 људи болује од ХОБП и да је пети најчешћи узрок смрти у нашој земљи, широка јавност мало зна о овој неизлечивој болести, а још мање о ризичним понашањима која их изазивају.Своје симптоме приписују старењу или пак дугогодишњем пушењу.

Светски дан ХОБП обележава се са циљем да се едукацијом становништва заустави тренд пораста оболелих од ове потенцијално смртоносне болести, а спирометријски преглед сматра се једним од најефикаснијих начина дијагностиковања ове болести. Спирометрија је безболни, брзи и неинвазивни тест плућне функције који је доступан у нашем здравственом систему широм Србије.

Спирометрија важи за  Златни стандард  у дијагностици ове хроничне болести. У свакодневном раду пулмолози су препознали значај ране дијагностике и раног започињања терапије. Тада је лечење  најуспешније, а болест се држи под контролом.Циљ нам је да  поред откривања  болести у почетној фази подигнемо и свест грађана о бризи за сопствено здравље– истакла  je начелница Одељења пулмологије суботичке болнице др Бојана Шакић Матковић.

За бесплатне спирометријске прегледе није  била неопходна оверена здравствена књижица нити лекарски упут, а грађани су истовремено имали прилику да се консултују са здравственим радницима болнице.

SUBOTICAcom_19Nov2019_ApotekaSubotica_1338203SUBOTICAcom_19Nov2019_ApotekaSubotica_1338206

 

Бесплатни превентивни прегледи – Општа болница Суботица

У недељу 03. новембра 2019. године од 08 до 16 часова наставља се акција бесплатних превентивних прегледа у циљу ране дијагностике хроничних болести. У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије, у Општој болници Суботица обављаће се следећи прегледи:

 • Неуролошки преглед

За овај преглед грађани треба да се јаве у интернистичку амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

 • Мамографија

Мамографски преглед ће се обављати женама старости 50-69 година уколико у претходне две године нису извршиле исти.

Превентивним прегледима неће бити обухваћене пацијенткиње које су у редовном онколошком праћењу.

 • Офталмолошки преглед

За овај преглед грађани треба да се јаве у офталмолошку амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

 

 

УСПЕШАН ТРЕТМАН ПАЦИЈЕНТКИЊЕ СА ГАСНОМ ГАНГРЕНОМ

hbc copy

УСПЕШАН ТРЕТМАН ПАЦИЈЕНТКИЊЕ СА ГАСНОМ ГАНГРЕНОМ
Половином септембра месеца на Одељењу хирургије ИИИ – васкуларна и дечија хирургија ОБ Суботица лечена је пацијенкиња К.Ј.. Примљена је као хитан случај због флегмоне десног стопала са влажном гангреном као последица опекотине врелом водом и дијабетеса.
Код пацијенткиње је након иницијалног побољшања локалног налаза после хируршке интервенције и антибиотског третмана дошло до појаве отока и сумње да је дошло до прогресије запаљенског процеса иако је сама рана била уредна. Хитна ултразвучна дијагностика потврђује сумњу да се ради о гасној гангрени. Пацијенткиња је хитно оперисана, а у лечење овако ургентног стања укључени су клинички фармаколог и инфектолог.
Постављена је индикација за третман у хипебаричној комори. Припрема за исту учињена је по хитном поступку уз велико залагање лекара и медицинских сестара и у договору са лекарима у Специјалистичкој ординацији за баромедицину – ХБЦС. Пацијенткиња је започела интензивни третман првог и другог постоперативног дана 3 пута дневно, а трећег и четвртог дана по 2 пута дневно. Укупно је примењено 10 третмана.
Другог постоперативног дана након превијања констатује се да је процес инфекције заустављен и да више нема ризика од губитка екстремитета. У лечење пацијенткиње укључен физијатар и започет интензивни физикални третман. Током лечења које је трајало месец дана пацијенткиња је имала 3 операције и 2 превијања у општој анестезији.
У лечење пацијенткиње били су укључени сем хирурга и интернисти, специјалиста баромедицине, анестезиолози, радиолози, клинички фармаколог, инфектолог, психијатар, психолог, пулмолог, оториноларинголог и физијатар.
На опште задовољство свих запослених на Одељењу хирургије ИИИ, начелника хирургије ИИИ др Михајла Зwицка, ординирајућег лекара др Снежане Туленчић Егић, водеће сестре Ладе Гундић као и медицинских сестара и техничара који су били укључени у лечење, пацијенткиња је отпуштена на даље кућно лечење. Обзиром да је гасна гангрена врло често смртоносно обољење (најчешће у првих 12 сати) и да се у клиничкој пракси у здравственим установама среће врло ретко (1x у 10 година) одличан резултат огромног напора и интердисциплинарног приступа у лечењу ове опаке болести заслужио је озбиљну пажњу целокупне медицинске јавности. То све запослене у болници мотивише на даљи развој квалитета здравствених услуга, а на опште задовољство пацијената севернобачког округа.

Позив на састанак Етичког одбора

ПОЗИВ

На  6. састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица, који ће се одржати дана 28.10.2019. године, у 13.00  часова у Управи Опште болнице Суботица, Суботица.

За састанак се предлаже следећи:

Д Н Е В Н И     Р Е Д

 1. Усвајање Записника са 5. седнице Етичког одбора
 1. Разматрање молбе др Бојана Баги, запосленог у Општој болници Суботица, Суботица, одобрење за спровођење студије која је део докторске дисертације под називом: “Тимски приступ у примени антиеметика у превенцији и лечењу постоперативне мучнине и повраћања (ПОМП) код пацијенткиња након царског реза”.
 1. Разно

Председник Етичког одбора

Др сц мед Гордана Кртинић с.р

Оперисана још два пацијента савременом лапароскопском методом

Laparoscopic-Surgery

Оперисана још два пацијента савременом лапароскопском методом

У Суботичкој болници је током ове недеље, у склопу пројекта Министарства Здравља ЛапСерб, оперисано јос два пацијента са малигнитетом дебелог црева. Операције су обављене лапароскопском методом, односно минимално инвазивном методом, ради што лакшег опоравка и бржег враћања свакодневним зивотним обавезама пацијената. То је наставак праксе у ОБ Суботица да се користе савремене методе попут лапароскопске методе у хирургији које омогућавају ефикасније и квалитетније лечење, мању болност пацијената јер се уместо већег реза праве мали. Предност ове методе је максимална хируршка прецизност коју даје увећани приказ оперативног поља на екрану.

Нови Гастроскоп стигао у болницу

Нови Гастроскоп стигао у болницу

Одељење за гастроентерологију у Служби за интерну медицину је опремљено новим апаратом за дијагностику болести дигестивног тракта најновије генерације. Ради се о гастроскопу и колоноскопу највиших технолошких карактеристика који је опремљен свом пратећом опремом за дијагностику и лечење болести дигестивног тракта. Нови гастроскоп је само један од апарата којим је болница опремљена протеклих година у склопу технолошке обнове.

Средства за куповину новог апарата обезбеђена су захваљујући средствима добијеним од донатора пре свега од стране Хотела Галлериа и Фондација ПХИЊА, али и других донатора на донаторском коктелу.

Са овим уређајем је Гастроенетеролошко одељење добило апарат којим омогућује квалитетну и ефикасну дијагностику и лечење пацијената са болестима дигестивног тракта. Поред овог уређаја у плану је набавка других савремених апарата са циљем како би се побољшали услови лечења пацијената.20191011_123209 20191011_123220

ОПШТА БОЛНИЦА СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛА 178.РОЂЕНДАН

Суботичка болница је основана 1.октобра 1841. године, као једна од најстаријих државних  здравствених установа у Војводини, секундарне здравствене заштите  на данашњи дан слави свој 178. рођендан.

Прва грађанска болница у Суботици отворена је 1841. године, у једној адаптираној приватној кући. Градска управа је  1.јануара 1897. године донела одлуку да се због недостатка простора изгради нова болница, тј болнички павиљони код Шандорске капије, где се и данас налази.

Нова зграда болнице је завршена током 1971. године, и  уз преуређење старих зграда-павиљона болница је била у могућности да прими и лечи већи број болесника, у својих 850 болесничких кревета са савременом лабораторијско-ренгенолошком технологијом.

Свечаном прославом, суботичка болница обележила је  Дан болнице. Тим поводом присутне је поздравио директор болнице др Слободан Пушкар, који се захвалио свим запосленима на досадашњој сарадњи, и осврнуо се на протекли период и напредак  установе у пружању здравствених услуга пацијентима.Најављена  је нова реконструкција болнице почетком следеће године, уз подршку Покрајинске и Републичке владе као и локалне самопуправе.

Данас  као једна од најстаријих здравствених институција у Републици Србији покрива територију  Севернобачког округа и пружа здравствене услуге великом броју грађана где гравитира око 200.000 људи.

Прошле године у овој установи на стационарном лечењу и у дневној болници је лечено око 31.000  пацијената, а у специјалистичким амбулантама око 640.000 пацијената, пружено је око 3.386.000 амбулатних услуга, а обављено око 12.000 операција.

По броју и квалитету пружених услуга пацијентима из Севернобачког Округа и шире, Општа болница Суботица је међу успешнијим здравственим установама у Србији.

SUBOTICAcom_01Okt2019_Bolnica_1330121

 

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ 29. СЕПТЕМБРА – СВЕТСКОГ ДАНА СРЦА ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок оболевања, радне неспособности, изостајања са посла и превремене смтрности (пре 65. године живота).  Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Према подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (КВБ) током 2017. године у Србији је умрло 53.668 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 51,7% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији. Као најтежи облик исхемијских болести срца, акутни коронарни синдром је водећи здравствени проблем у развијеним земљама света, а последњих неколико деценија и у земљама у развоју. У акутни коронарни синдром спадају: акутни инфаркт миокарда, нестабилна ангина пекторис и изненадна срчана смрт. Акутни коронарни синдром у Србији чинио је 49,4% свих смртних исхода од исхемијских болести срца у 2017. години.

Током прошле године на територији Севернобачког округа од болести срца и крвних судова умрло је 1.430 особа. Најучесталије дијагнозе пацијената биле су провишени крвни притисак, артеросклероза, обољења срчаног мишића и коронарна болест.

Ове године Светски дан срца се обележава под слоганом „БУДИ ХЕРОЈ СВОГА СРЦА” са циљем да се свим људима скрене пажња на важност контроле фактора ризика и стања здравља срца.

Тим поводом, Општа болница Суботица обележиће овај значајан датум акцијом која ће обухватити следеће:

 • физикални преглед од стране кардиолога,
 • мерење крвног притиска
 • снимање ЕКГ-а.

Акција ће се одржати у петак, 27.09.2019. године у Месној заједници Александрово, ул. Аксентија Мародића бр. 28, где ће суграђани у термину од 10 до 15 часова моћи бесплатно да преконтролишу своје здравље.

 

Бесплатни превентивни прегледи – Општа болница Суботица

У недељу 22. септембра 2019. године наставља се акција бесплатних превентивних прегледа, у циљу ране дијагностике хроничних болести. У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије, поред Опште болнице Суботица у акцију су укључени и Домови здравља Суботица и Bачка Топола.

У Општој болници Суботица обављаће се следећи прегледи:

 • Превентивни ОРЛ преглед

За овај преглед грађани треба да се јаве у ОРЛ амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

 • Мерење крвног притиска , ЕКГ, мерење шећера у крви и интернистички преглед

Овај преглед обавља се у интернистичкој амбуланти Службе за поликлиничко консултативне прегледе. Грађани који желе да провере ниво шећера у крви не би требало да уносе храну после 20:00 часова претходне вечери.

 • УЗ абдомена

За ултразвучни преглед абдомена је потребно да се грађани адекватно припреме, што подразумева уздржавање од конзумирања хране, кафе и цигарета од поноћи.

 • Тумор маркери: PSA, CEA, Alpha Fetoprotein (AFP)

Грађани који желе да обаве ову анализу треба да се јаве у просторије болничке лабораторије (поликлинички део болнице).

Критеријум за анализу тумор маркера простате (ПСА): животна доб пацијента  ≥50 година и услов да у последњих годину дана није рађена ова анализa.

У Дому здравља Суботица (ул. Харамбашићева, АТД):

 • Мерење крвног притиска , ЕКГ, мерење шећера у крви и интернистички преглед.

У Дому здравља Б.Топола:

 • Мерење крвног притиска, ЕКГ, мерење шећера у крви и општи физикални преглед.

Прегледи ће се обављати у периоду од 08:00 до 16:00 часова. На преглед могу да се јаве и они грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за идентификацију.

 

НОВИ СТЕРИЛИЗАТОРИ ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА

Влада АП Војводине и Покрајински секретаријат за здравство обезбедили су средства Општој болници Суботица за набавку четири нова стерилизатора.

Стерилизација је поступак којим се уништавају сви микроорганизми и бактеријске споре, и у болничким условима представља основни предуслов за апсолутну сигурност и безбедност извођења хируршких захвата и спречавања настанка болничких инфекција.

Стерилизатори „Stericell SC 55“ BMT medical Technology, намењени су за стерилизацију сувом топлотом до 250° Ц, радне запремине 60 литара.

stericell