Обавештење за јавност

Обавештавамо све грађане да ће од понедељка 11.02.2019.године у великом холу Опште болнице Суботица почети са радом инфо пулт.

У смислу подизања квалитета услуга, циљ нам је да олакшамо посету пацијентима нашој болници, како би се избегло трошење непотребног времена, и како би на лакши начин дошли до потребних информација или задовољили своја права из области здравствене заштите.

Радно време инфо пулта :

-Сваког радног дана од 8-14 часова

 

Позив на састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица

На 1.састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица, који ће се одржати дана 21.02.2019.године, у 13.00 часова у  просторијама Управе Опште болнице Суботица, Суботица.

За састанак се предлаже следећи

ДНЕВНИ РЕД

1.Усвајање Записника са 10.седнице Етичког одбора

2.Разматрање молбе за одобрење суштинских измена и допуна Протокола  AXTHEM-HFrEF студије.

Главни истраживач: др сци мед Слободан Пушкар

3.Захтев за одобрење суштинских измена и допуна Споразума о клиничком испитивању-број протокола Б7981007

Главни истраживач: др Стојан Тркуља

4.Захтев за одобрење суштинске измене и допуне Споразума за спровођење клиничког испитивања-број протокола Б7981005

Главни истраживач: др Стојан Тркуља

5.Захтев за одобрење суштинске измене и допуне:

1) Измена и допуна протокола од 2 до 13.јула 2018.

2) Ажурирање верзије додатног материјала за пацијенте од новембра 2018.

3) Промена главног истраживача-Клиничко-болнички центар Бежанијска коса у оквиру клиничког испитивања-0173, под називом „Фаза 2 мултицентричне, рандомизоване,двоструко слепе, плацебом контролисане студије са паралелним групама за процењивање ефикасности и безбедности индукционе терапије помоћу 2 дозе лека ТД-1473 код испитаника са умерено до јако активном Кроновом болешћу“

Главни истраживач: др Стојан Тркуља

6. Разно

 

Председник Етичког одбора

                                                        Др сц мед Гордана Кртинић с.р

Одлука о забрани посета због грипа

У складу са чланом 17. Статута Опште болнице Суботица, Суботица, дел. бр. 04-6727 и извештаја Помоћника директора за квалитет о процени епидемолошке ситуације бр. 01- директор је дана 01.02.2019. године донео следећу

                                         ОДЛУКУ

ЗАБРАЊУЈУ СЕ посете пацијентима и другим лицима која нису запослена у Општој болници Суботица.

Обавезују се запослени у Општој болници Суботица да се строго придржавају “Препорука за контролу ширења грипа унутар здравствених установа” од 25.12.2018. године.

Ова одлука ступа на снагу почев од 01.02.2019. године и важиће до опозива.

директор Опште болнице
др сци мед Слободан Пушкар

ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА ЕДУKОВАЛА СУБОТИЧKЕ МАТУРАНТKИЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ РАKА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Рак грлића материце припада групи најпревентабилнијих малигних болести. Европска недеља превенције рака грлића материце од 21. до 27 јануара ове године је обележена под слоганом „Рано откривање може спречити рак грлића материце“ у циљу подизања свести, посебно женског дела становништва, о потреби да размишља о репродуктивном здрављу и да се у току године одвоји дан за посету гинекологу, ради примене доступних могућности превенције.

“Рак грлића материце може се спречити одласком на редовне превентивне прегледе”, порука је предавања које су за матуранткиње суботичких средњих школа у Амфитеатру Отвореног универзитета одржали лекари Опште болнице Суботица, др Јелена Тиквицки и др Никола Брачуљко. Они су ученицама завршног разреда суботичких средњих школа предочили шта је ова опака болест, како настаје, на који начин могу да се заштите и колико је важно превентивно деловати.

Kарцином грлића материце је малигна болест која се дуго развија, али се редовним одласком на превентивне гинеколошке прегледе на време могу уочити малигне промене које се могу лечити и спречити настанак рака грлића материце.

Око 500 жена годишње у Србији изгуби битку са овом болести, а када је реч о обољевању и умирању наша земља се налази на петом месту у Европи.

 

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 16.12.2018. године у Општој болници Суботица

 У недељу 16. октобра 2018. године  наставља се акција бесплатних прегледа за грађане у Општој болници Суботица, у циљу ране дијагностике хроничних болести. У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије радиће се следећи прегледи:

Превентивни прегледи плућа (Физикални преглед од стране специјалисте пулмолога, спирометрија, и према индикацији лекара – РТГ плућа)

За ове прегледе грађани треба да се јаве у амбуланту Одељења пулмологије.

Превентивни офталмолошки прегледи

За овај преглед грађани треба да се јаве у офталмолошку амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

Тумор маркери колоректалног карцинома CEA и C19-9

За овај преглед грађани треба да се јаве у просторије лабораторије Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

Прегледи ће се обављати у периоду од 8:00 до 16:00 часова.

На преглед могу да се јаве и грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за идентификацију.

Фондација ,,Осмех на дар“ донирала кревете Одељењу дечије хирургије суботичке болнице

Студентска хуманитарна организација “Осмех на дар” донирала је шест кревета Одељењу дечије хирургије у Општој болници.

Представници студентске организације уручили су  донацију у виду шест кревета са душецима, чија је вредност 318 хиљада динара. Средства за донацију, студенти су обезбедили  на Фестивалу лампиона, који је 21. октобра одржан у Новом Саду. Део прикупљених  прихода упућен је као донација Kлиници за гинекологију и акушерство “Бетанија”,  а ове године први пут и за лечење малишана у Суботици.

– Одлучили смо да део прикупљених средства са фестивала дође у Суботицу, како бисмо обезбедили да наше донације буду и у другим местима у Војводини, а не само у Новом Саду, као што је до сада био случај. Нисмо раније били фокусирани на Суботицу, а пошто нам је сада жеља да се проширимо по Војводини одлучили смо да кренемо од Суботице – рекла је приликом уручења донације Ивана Долчековић из студентске хуманитарне организације “Осмех на дар”.

Директор Опште болнице, др Слободан Пушкар, захвалио се свим члановима студентске хуманитарне организације “Осмех на дар” на новим креветима који ће, како је рекао,  олакшати малим пацијентима боравак у болници.

– Kроз ову донацију остварујемо квалитетнију негу и збрињавање деце, а дечји осмех је за нас запослене највећа радост.  Желим да се захвалим студентској хуманитарној организацији што је нас препознала као партнера у овој националној хуманитарној акцији – изјавио је  на донацији  директор  Пушкар, који је изнео податак да се на овом одељењу годишње збрине од 600 до 700 малишана.

Фондација “Осмех на дар” основана је 2006. године на иницијативу групе студената са Правног факултета у Београду, која  је дошла на идеју да организује акцију прикупљања новогодишњих пакетића за децу са Kосова и Метохије. На основу постигнутих резултата, 2009. године основан је Фонд “Осмех на дар”, чиме је проширена делатност пружања помоћи како болесној и деци са посебним потребама на територији Kосова и Метохије, тако  деци из целе Србије.

DSC_0611

Позив на састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица

П О З И В

На 10. састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица, који ће се одржати дана 06.12.2018.године, у 13,00 часова у Управи Опште болнице Суботица, Суботица.

За састанак се предлаже следећи

                        Д Н Е В Н И     Р Е Д

1. Усвајање записника са 8. и 9.седнице Етичког одбора.

2.Захтев за одобрење суштинске измене и допуна ЦТА-број протокола Б7981007

Главни истраживач: др Стојан Тркуља

3.Захтев за одобрење суштинских измена и допуна и допуна захтева за спровођење клиничког испитивања( ЦТА)-број протокола Б7981005

Главни истраживач: др Стојан Тркуља

4. Разно

                                                            Председник Етичког одбора

                                                           Др сц.мед Гордана Кртинић с.р.

 

Одржан тренинг курс основне животне подршке

Током месеца новембра у Општој болници Суботица, организовани су тренинг курсеви основне животне подршке (Basic Life suport).Полазници ( медицинске сестре и техничари) су уз предавања, презентацију и практичан рад у малим групама имали прилику да обнове своје знање о раном препознавању срчаног застоја, поступцима и примени кардиопулмоналне реанимације. Изразит акценат стављен је на увежбавање мануелних вештина тачније на практичан рад на луткама – манекенима.

Циљ реализованог курса представља унапређење процеса рада и подизања степена стручности и обучености запослених медицинских сестара и техничара у складу са најновијим препорукама Европског савета за реанимацију – Europian Resuscitation Council.

Програмом курса  руководили су др Горан Бабичковић, др Андреа Тот Баги, струк. сестра спец. Бојана Коновец, струк. мед. сестра Борислав Давчик и мед. сестра Рада Војнић Тунић. Организатор курса дипл. мед. сестра Љиљана Цвијић.

IMG_1187IMG_1198

Одржан донаторски коктел за Општу болницу у хотелу Галерија

У хотелу „Галериа“ одржан је  по други пут донаторски коктел у циљу побољшања услова рада суботичке Опште болнице.

Фондација  „Batschka Stiftung“ и  kомпанија  „Bama“ су путем зависног друштва „Phiwa“ донирали медицинску опрему, тачније рендген, Општој болници Суботица, у укупном износу од 30.000 евра, док је из осталих средстава и  донација на прошлогодишњем коктелу, рендген и дигитализован. Директорка компаније „Phiwa“ Валерија Тот, позвала је и друге друштвено одговорне фирме и појединце да следе њихов пример и подрже рад ове здравствене установе.

Директор Опште болнице, др Слободан Пушкар, захвалио се компанији „Phiwа“ као и свим донаторима,  локалној самоуправи на подршци. Овом приликом, директор је најавио и највећу инвестицију у следећој години – комплетну реконструкцију Болнице вредну чак 20 милиона евра.

Градоначелник Суботице, Богдан Лабан,  истакао је да је ово први пут да се након деценија занемаривања, у оваквом обиму и транспарентно, улаже у здравство, али и остале области које значе достојан живот сваког човека, у чему ће се, како је рекао, и даље истрајавати.

Захваљујући ангажовању „Phiwe“ у 2016. години купљен је дигитални ЕKГ холтер, након чега више не постоји листа чекања на овај преглед, док је 2017. године дониран мобилни рендген, а ове године замењен је рендген стар више од четири деценије. У зависности од прикупљених средстава, планирана је набавка сложенијих апарата за гастроскопију и колоноскопију, чиме би се заменили уређаји стари 15 година.