У ангио сали изведене нове процедуре интерветних кардиолога суботичке болнице и УКЦ Бања Лука

Општу болницу Суботица посетили су стручњаци у области интервентне кардиологије из Бања Луке како би са  интерветним кардиолозима суботичке болнице, разменили знања,  искуства и презентовали методе у интервентној дијагностици комплексних лезија. Интервентни тимови Опште болнице Суботица и УKЦ из Бања Луке обавили су три интервенције у Сали за катетаризацију срца ОБС.Радионицу извођења нових процедура интерветних кардиолога из Ангио сале  са директним преносом слике у конференцијској сали  пратили су лекари и медицинско особље ОБ Суботица.

Савремени приступ  интервенцијама у кардиологији, осим опреме, неопходни су и експерти, а за њихово усавршавање потребно је време. Размена искуства са стручњацима из области интервентне кардиологије допринеће остварењу циља да се процедура која се обавља у развијеним центрима, уврсти у свакодневни рад Ангио сале у нашој болници, поручио је шеф  Ангио сале, др Саша Џелебџић.

Шеф одељења интервентне кардиологије УKЦ Бања Лука, др Саша Лончар  истакао је да се високо софистицирана метода интраваскуларног ултразвука ради рутински, али ретко, и чини пет до десет одсто свих процедура. Трогодишње искуство у пракси и знање, стручњаци из Републике Српске пренели су колегама у нашем граду, што је  наставак успешне сарадње.

Ангио сала у нашем граду ради годину и по дана и  пружа болесницима лечење по највишим светским стандардима, подсетио је директор Опште болнице  др Слободан Пушкар. У сарадњи са колегама из Републике Српске изведене су најкомплексније процедуре на лезијама на коронарним крвним судовима, које се изводе у најсавременијим земљама света.

SUBOTICAcom_17Apr2019_Bolnica_1300414SUBOTICAcom_17Apr2019_Bolnica_1300413SUBOTICAcom_17Apr2019_Bolnica_1300424

 

Бесплатни превентивни прегледи у Општој болници Суботица

У недељу 07. априла 2019. године наставља се акција бесплатних прегледа за грађане у Општој болници Суботица, у циљу ране дијагностике хроничних болести. У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије радиће се следећи прегледи:

 

  • Превентивни ОРЛ прегледи
  • ЕКГ
  • Мерење крвног притиска
  • Мерење шећера у крви
  • Општи физикални преглед

 

 

Прегледи ће се обављати у периоду од 8:00 до 16:00 часова у просторијама Службе за специјалистичко- консултативне пргледе.

На преглед могу да се јаве и грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за идентификацију.

 

У Општој болници Суботица организују се бесплатни прегледи слуха

У суботу 16.03.2019. године у Општој болници Суботица у периоду од 8-12 часова биће организовани превентивни прегледи слуха.

Сви заинтересовани грађани/грађанке могу да се јаве у ОРЛ амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

На преглед могу  да се јаве грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за индентификацију.

Обавештење о укидању забране посета пацијентима

Према подацима из надзора над грипом Института за јавно здравље АП Војводина  регистрован је опадајући тренд стопе инциденције обољења сличних грипу и низак праг интензитета клиничке активности вируса.

У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом везаном за грип и друге акутне респираторне инфекције, у Општој болници Суботица ставља се ван снаге мера забране посета пацијентима почев од 12.03.2019. године.

Посета пацијентима биће дозвољена у складу са важећим кућним редом Опште болнице Суботица.

Месец дана рада Инфо пулта у суботичкој болници

У главном холу Опште Болнице Суботица је пре месец дана започео са радом Инфо пулт на којем пацијенти и посетиоци болнице могу добити потребне информације или помоћ око остваривања својих права. Рад Инфо-пулта  у овом периоду се може оценити као изузетно успешан.Свакодневно су пацијентима и посетиоцима болнице даване потребне информације и пружана је помоћ око остваривања права. Огромна већина приговора и замерки је решена у року од 48 сати, а они који су их поднели су добили и повратну информацију.

Сви који желе информације или пак помоћ око остваривања својих права могу да комуницирају са надлежним у болници и путем телефона и мејла.(тел +38124 5555222, мејл адреса инфо@болницасуботица.цом).

Унапређење комуникације пацијената и посетилаца са болничким особљем је важан део политике транспаретног рада Опште Болнице Суботица са циљем даљег повећања квалитета здравствених услуга, са  фокусом  на пацијента.

Исто тако Инфо пулт информише и упозорава пацијенте и посетиоце да је пушење у објектима и кругу болнице СТРОГО ЗАБРАЊЕНО, и да се не сме блокирати пожарни пут унутар болничког круга,како би у случају потребе за ванредним интервенцијама ватрогасна и друга возила могла неометано кретати у кругу болнице.

Почео са радом нови ЦТ апарат

Покрајински секретар за здравство, проф. др Зоран Гојковић, посетио је  Општу болницу Суботица, у којој је са радом почео нов ЦТ апарат, који је купљен захваљујући средствима Покрајинске владе. Нов 64 „слајсни“  секенер, чија вредност  износи 45 милиона динара, замениће ЦТ апарат стар 12 година, на којем је ообављено 7700 прегледа током прошле године. Том приликом, проф.др Гојковић је најавио наставак улагања у ову здравствену установу, али и запошљавања и школовања младих кадрова. Током претходне две године у суботичкој болници радни однос засновало нових 107 здравствених радника и да се тренутно 29 младих лекара налази на специјализацији. У претходне две године, Покрајинска влада инвестирала је у медицинску опрему Oпштој болници у Суботици више од 178 милиона динара. У овој години акценат ће бити на набавци недостајуће опреме, смањењу листа чекања, а пошто је у завршној фази израда пројектно-техничке документације, посебан сегмент биће комплетна реконструкција Oпште болнице у Суботици.

Директор болнице др Слободан Пушкар се захвалило  Покрајској влади и Секретаријату за здравство на купљеном ЦТ апарату, што ће допринети квалитетнијом раду у дијагностици и лечењу пацијената, а њихов резултат се најбоље огледа у неутралисању и скраћивању листе чекања, квалитенијем лечењу и бржем оздрављењу пацијената.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан захвалио се Покрајинској и Републичкој влади на свим улагањима у Суботицу, а посебно у здравствени систем, где се очекује почетак радова на комплетној реконструцији Опште болнице током ове године.

SUBOTICAcom_14Feb2019_Bolnica_1289947

SUBOTICAcom_14Feb2019_Bolnica_1289955

SUBOTICAcom_14Feb2019_Bolnica_1289959

Обавештење за јавност

Обавештавамо све грађане да ће од понедељка 11.02.2019.године у великом холу Опште болнице Суботица почети са радом инфо пулт.

У смислу подизања квалитета услуга, циљ нам је да олакшамо посету пацијентима нашој болници, како би се избегло трошење непотребног времена, и како би на лакши начин дошли до потребних информација или задовољили своја права из области здравствене заштите.

Радно време инфо пулта :

-Сваког радног дана од 8-14 часова

 

Позив на састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица

На 1.састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица, који ће се одржати дана 21.02.2019.године, у 13.00 часова у  просторијама Управе Опште болнице Суботица, Суботица.

За састанак се предлаже следећи

ДНЕВНИ РЕД

1.Усвајање Записника са 10.седнице Етичког одбора

2.Разматрање молбе за одобрење суштинских измена и допуна Протокола  AXTHEM-HFrEF студије.

Главни истраживач: др сци мед Слободан Пушкар

3.Захтев за одобрење суштинских измена и допуна Споразума о клиничком испитивању-број протокола Б7981007

Главни истраживач: др Стојан Тркуља

4.Захтев за одобрење суштинске измене и допуне Споразума за спровођење клиничког испитивања-број протокола Б7981005

Главни истраживач: др Стојан Тркуља

5.Захтев за одобрење суштинске измене и допуне:

1) Измена и допуна протокола од 2 до 13.јула 2018.

2) Ажурирање верзије додатног материјала за пацијенте од новембра 2018.

3) Промена главног истраживача-Клиничко-болнички центар Бежанијска коса у оквиру клиничког испитивања-0173, под називом „Фаза 2 мултицентричне, рандомизоване,двоструко слепе, плацебом контролисане студије са паралелним групама за процењивање ефикасности и безбедности индукционе терапије помоћу 2 дозе лека ТД-1473 код испитаника са умерено до јако активном Кроновом болешћу“

Главни истраживач: др Стојан Тркуља

6. Разно

 

Председник Етичког одбора

                                                        Др сц мед Гордана Кртинић с.р

Одлука о забрани посета због грипа

У складу са чланом 17. Статута Опште болнице Суботица, Суботица, дел. бр. 04-6727 и извештаја Помоћника директора за квалитет о процени епидемолошке ситуације бр. 01- директор је дана 01.02.2019. године донео следећу

                                         ОДЛУКУ

ЗАБРАЊУЈУ СЕ посете пацијентима и другим лицима која нису запослена у Општој болници Суботица.

Обавезују се запослени у Општој болници Суботица да се строго придржавају “Препорука за контролу ширења грипа унутар здравствених установа” од 25.12.2018. године.

Ова одлука ступа на снагу почев од 01.02.2019. године и важиће до опозива.

директор Опште болнице
др сци мед Слободан Пушкар

ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА ЕДУKОВАЛА СУБОТИЧKЕ МАТУРАНТKИЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ РАKА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Рак грлића материце припада групи најпревентабилнијих малигних болести. Европска недеља превенције рака грлића материце од 21. до 27 јануара ове године је обележена под слоганом „Рано откривање може спречити рак грлића материце“ у циљу подизања свести, посебно женског дела становништва, о потреби да размишља о репродуктивном здрављу и да се у току године одвоји дан за посету гинекологу, ради примене доступних могућности превенције.

“Рак грлића материце може се спречити одласком на редовне превентивне прегледе”, порука је предавања које су за матуранткиње суботичких средњих школа у Амфитеатру Отвореног универзитета одржали лекари Опште болнице Суботица, др Јелена Тиквицки и др Никола Брачуљко. Они су ученицама завршног разреда суботичких средњих школа предочили шта је ова опака болест, како настаје, на који начин могу да се заштите и колико је важно превентивно деловати.

Kарцином грлића материце је малигна болест која се дуго развија, али се редовним одласком на превентивне гинеколошке прегледе на време могу уочити малигне промене које се могу лечити и спречити настанак рака грлића материце.

Око 500 жена годишње у Србији изгуби битку са овом болести, а када је реч о обољевању и умирању наша земља се налази на петом месту у Европи.