У Општој болници Суботица обављени први бесплатни превентивни прегледи

У недељу 17.септембра 2017 године, спроведена је прва акција бесплатних превентивних прегледа за грађане Суботице.Акцију је покренуло Министарство здравља у свим Општим болницама у Србији и Клиничким центрима у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Општа болница је по плану реализовала акцију Министарства здравља, у термину од 8-16 часова.Сви грађани који су се јавили на преглед без обзира да ли имају здравствено осигурање могли су да обаве  мерење крвног притиска, мерење шећера у крви и  ЕКГ срца.Прегледи су  се обављали у специјалистичко-поликлиничком делу интернистичке амбуланте,где су грађани могли да обаве ове прегледе.У акцији „Отворена врата“радило је три лекара специјалисте, девет лекара на специјализацији и шест медицинских сестара.Током акције прегледано је 117 пацијената.

Грађани који су се одазвали позиву и дошли да провере своје здравствено стање, изразили су задовољство што су добили прилику да без заказивања и чекања обаве превентивне прегледе.Пацијентима који  су се јавили на превентивне прегледе , омогућене су и консултације са лекарима, специјалистима и субспецијалистима.

Акција која се одвијала у недељу подржао је и в.д  директор  суботичке болнице др Слободан Пушкар са својим помоћницама и главним сестрама.

Општу болницу у  Суботици посетио је и државни секретар у Министарвству здравља др Ференц Вицко и помоћница покрајског секретаријата за здравство др Снежана Бојовић.Они су својим присуством подржали акцију Министарства здравља и изразили задовољаство спроведеном акцијом, која ће се наставити и у наредном периоду.

Суботичка болница ће  и даље  подржавати  акције које буде организовало Министарство здравља, а  све у интересу  наших грађана, саопштио је др Слободан Пушкар.

 

У Општој болници Суботица почели радови на санацији водоводне мреже

У Општој болници Суботица дана 13.09.2017. године започети су радови на санацији дотрајалог цевовода водоводне мреже.Радове у износу од 2.000.000,00 динара финансира Аутономна Покрајна Војводина, а извођач радова је фирма  Гат  из Новог Сада.

DSC_0590

DSC_0593

DSC_0592DSC_0598

 

 

 

Суботичка болница добила вредну медицинску опрему из Холандије

Породица Ван Мерс из Холандије донирала је Општој болници вредну медицинску опрему, која ће допринети унапређењу услова за збрињавање пацијената у овој здравственој установи. Трошкове транспорта 30 болничких кревета, инвалидских колица, постељине и медицинске опреме из Холандије финансирао је Град Суботица.

Општа болница је од породице Ван Мерс из холандског града Вухта, која годишње одморе проводи на Палићу, добила донацију и пре две године. Данашњом донацијом, према речима в.д. директора суботичке Опште болнице, др Слободана Пушкара само ће бити настављен континуитет у унапређењу пружања услуга здравствене заштите.
– Ради се о изузетно вредној донацији, која је једна у низу донација које смо добили ове године. Пацијентима ћемо моћи да обезбедимо бољи комфор и квалитетније лечење у болници на овај начи- истакао је в.д. директор др Слободан Пушкар.

Локална самоуправа финансирала је трошкове транспорта, па се донаторима захвалио и градоначелник, Богдан Лабан, који је рекао да ће Град наставити да пружа подршку Општој болници, како би се подигао ниво здравствене заштите.

– Веома смо заинтересовани да ниво здравствене заштите подигнемо на виши ниво у Суботици и Општа Болница нам је приоритет. Знамо да грађани имају примедбе и у прошлости и данас, и зато нам је циљ да те примедбе отклонимо и побољшамо услове за рад у самој болници, услове за смештај пацијената, али и услове за раднике, медицинске сестре, и докторе – изјавио је Богдан Лабан, градоначелник Суботице.

ОДЕЉЕЊЕ ОФТАЛМОЛОГИЈЕ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ СУБОТИЦА ДОБИЛО ВРЕДНУ МЕДИЦИНСКУ ОПРЕМУ

У циљу даљег очувања и унапређења здравствене заштите становништва АП Војводине Покрајском скупштинском одлуком о буџету Аутономне покрајине Војводина  за 2017 годину(„Службени лист АПВ“ , број 69/16), обезбеђена су средства за реализацију програмске активности 1001. Изградња и опремање здравствених установа, односно инвестиционо улагање, инвестиционо-текуће одржавање просторија, набавку медицинске и немедицинске опреме и превозних средстава, набавку опреме у области интегрисаног здравственог система и друге обавезе одређене законом и актом о оснивању.

Додељена средства  Општој болници у Суботици извршена је путем Јавног конкурса за финансирање за набавку медицинске опреме Одељењу Офталмологије  у износу од 2.250.000,00 динара.

Фирма „Професионал Логистик“ из Београда је испоручила два нова апарата од којих први служи за преглед предњег сегмента ока ( биомикроскоп),  а други за одређивање диоптријске способности ока ( ауторефрактокератометар).

Медицинска опрема коју је  добило Одељење Офталмологије  значајно ће побољшати и олакшати рад , а самим тим и квалитет здравствене заштите пацијената што ће допринети обостраном задовољству како пацијената, тако и лекара офталмолога.

Одељење Офталмологије захваљује се доброј вољи и ангажману директора болнице др Слободану Пушкару и Покрајском Секретаријату за здравство  доц. др Зорану Гојковићу без чије несебичне подршке реализација  опреме не би била остварена.

DSC_0520DSC_0526

 

 

ДОНАЦИЈА САНИТЕТСКОГ ВОЗИЛА ОПШТОЈ БОЛНИЦИ СУБОТИЦА

Потписаним споразумом о сарадњи на имплементацији пројекта  „Хуманитарна помоћ Републике Кореје мигрантима у Србији 2017.: Потврђивање пријатељских односа двеју земаља“, у присуству Њ. Е. господина Ју Дае Јонга, амбасадора Републике Кореје у нашој земљи дана 26.07.2017. године извршена је примопредаја пет амбулантних возила, са припадајућим сетом опреме,  за институције здравствене заштите на локалном нивоу које су погођене мигрантском кризом, а за чију набавку је Република Кореја обезбедила средства. Овом приликом, једно од горе наведених возила је припало и Општој болници Суботица, Суботица као једној од најугроженијих установа по овом питању.

Захваливши Њ.Е. амбасадору Републике Кореје у нашој земљи, господину Ју Дае Јонгу на донацији, министар Лончар истакао је да донација санитетских возила представља још једну у низу потврда пријатељских односа и међусобног уважавања двеју земаља.

„Република Србија је добила признања од свих међународних институција и организација за своје поступање у мигрантској кризи, поштујући при томе све међународне стандарде и уважавајући сва права миграната који су боравили или бораве у нашој земљи. Адекватно здравствено збрињавање ових људи који су напустили своје домове представља веома значајан аспект таквог поступања, и нема никакве сумње да ће уз помоћ донације Републике Кореје у виду санитетских возила то збрињавање бити олакшано и унапређено“, рекао је министар здравља.

В.Д. Директора Опште болнице Суботица, Суботица, др сци мед Слободан Пушкар изразио је задовољство што је Општа болница Суботица, Суботица препозната као једна од установа у којој се мигрантима пружа здравствена заштита у пуном обиму те се лично захвалио Министру здравља РС др Златибору Лончару као и Њ. Е. господину Ју Дае Јонгу, амбасадору Републике Кореје на урученој донацији.

image-0-02-04-bede5c8e835069969dbcb359a3a984b29f7b2f16df10e28faee0e972f197aaee-V

IMG_0925_resizeIMG_0916_resizeIMG_0930_resizeIMG_0931_resizeIMG_0935_resize

 

14.јун-Светски Дан добровољних давалаца крви

  1. јун се у свету обележава као светски Дан добровољних давалаца крви.Служба за трансфузиологију Опште болнице Суботица традиционално овај дан обележава радно, у сарадњи са Црвеним крстом Суботица,  акцијом „Хумана субота“ када се кроз дружење и лепо проведено време на Палићу и прикупи додатне количине крви за предстојећи период.

На акцију се ове године  10.06.2017 одазвало 77 добровољних давалаца крви  а крв је дало 55 давалаца.

У Служби трансфузиологије Опште болнице Суботица има довољно залиха компоненти крви свих крвних група, а то свакао можемо захвалити свим даваоцима који долазе у Службу трансфузиологије свакодневно од 07 до 10 часова или се одазивају на наше теренске акције по годишњем распореду.

Нови  Закон о трансфузијској делатности  изгласан је у Народној скупштини Републике Србије 25. априла 2017. године / Сл. гласник број 40 / и са њим је  дефинисано да ће у Србији постојати  четири  овлашћене трансфузијске установе и Банке крви у склопу здравствених установа.

Служба за трансфузиологију Опште болнице Суботица би требало да буде Банка крви а то значи да више неће обављати делатност прикупљања, процесирања и обраде крви од добровољних давалаца .

Закон се примењује од  јануара 2019 године.

Наша жеља и могућност да обављамо делатност Овлашћене трансфузијске установе и даље постоји а све на темељу добро развијеног добровољног давалаштва крви у овом региону и наших стабилних резерви крви.

Захваљујем се свим нашим добровољним даваоцима крви  што су својим хуманим чином омогућили  да Општа болница у Суботици никада није остала без ове драгоцене течности.

Честитам свим Добровољним даваоцима њихов дан и желим пре свега, добро здравље, успех и срећу у приватном животу.

 

др Анастазија Мрђа

Начелник Службе за трансфузиологију

Одељењу гинекологије донирана три ЦТГ апарата у оквиру акције“Битка за породилишта“

У оквиру акције “Битка за породилишта“, суботичкој Општој болници донирана су три ЦТГ апарата. Донацију, чија је вредност око 4 хиљаде евра, обезбедила је компанија „Пернод Рицард“.Запослени компаније Пернод Рицард учествовали су у Београдском маратону и обезбедили средства за донацију Фонду Б92 у оквиру акције „Битка за породилишта.“Ово је друга година за редом да компанија донира средства Фонду Б92.

„Битка за породилишта“ је пројекат који је покренуо Фонд Б92 са мисијом да помогне болницама и медицинским центрима у Србији обезбеђујући им медицинску опрему која недостаје.

Компанији „Пернод Рицард“ и Фонду Б92 на вредној донацији захвалио се и управник Службе за гинекологију,акушерство и неонатологију др Лука Анђелић.Стварање простора које је достојно човека повремено оплемењују људи, институције и компаније својим даром,  а данас је такав дан за нас када је компанија Пернорд Рикард принела дар-истакао је др Анђелић.Овај вредан дар нам даје могућност да боље ослушнемо нерођено дечије срце и на тај начин лакше дијагностикујемо и лечимо здравствене проблеме-истакао је др Анђелић.

Компанија „Пернод Рицард“ је заједничким снагама са Фондом Б92 дошла до закључка да је најбољи допринос друштвеној заједници донација која може да спаси нечији живот-поручила је Јелена Цицмил, директорка макретинг компаније Пернод Рицард.

У суботичкој Општој болници годишње се породи око 1400 жена, од којих око 200 из суседних општина.

IMG_0990IMG_8713_resize

 

 

 

Патријарх Иринеј посетио Суботицу и суботичку болницу

,,Идеал хришћанства је складан живот свих народа који живе на истом простору, а Суботица је град који се руководи тим идеалом“, поручио је патријарх Иринеј, који се, у оквиру своје прве званичне посете Суботици, у Градској кући састао са Богданом Лабаном градоначелником Суботице.

У оквиру  посете Суботици, патријарх Иринеј је обишао и суботичку болницу, где се састао са директором установе др Слободаном Пушкаром.За суботичку болницу  ово је велики дан, и изузетна част угостити српског патријарха Иринеја, истакао је др Пушкар.

Приликом посете патријарх Иринеј  разговарао  је са пацијентима  и пожелео им брзо оздрављење и опоравак.

Патријарх Иринеј истакао је да је суштина сваке вере иста, и да управо на тој суштини треба да градимо наше заједништво и наш заједнички живот.

Своју посету завршио је са порукама мира и љубави, истакавши да је Суботица диван град у коме живи преко 20 нација, што представља право богатство народа.

 

 

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и покрајски секретар за здравство доц.др Зоран Гојковић посетили Општу болници у Суботици

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, покрајински секретар доц. др Зоран Гојковић  и градоначелник Суботице Богдан Лабан посетили су Општу болницу у Суботици.Током посете обишли су радове на адаптацији дела простора у којој ће бити смештена прва ангио-сала намењена за лечење кардиоваскуларних болесника на територији града Суботице и Севернобачког округа.Током посете договорене су даље активности везано за инфраструктурна улагања, као и тренутна ситуација везана за набавку медицинске опреме од средства издвојених из покрајинског буџета.

Покрајински секретар за здравство доц.др Зоран Гојковић нагласио је да је за све пројекте који су у току, а за потребе Опште болнице у Суботици и Севернобачки управни округ, Покрајинска влада током 2017. године издвојила преко 100 милиона динара.Покрајинска влада, у сарадњи са Владом Републике Србије  и локалном самоуправом је уложила велика средства у пројекат и очекује се брза реализација, истакао је   Гојковић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је  приликом обиласка  истакао да је  с обзиром на старост и девастираност појединих делова суботичке Опште болнице, неопходно да се много тога уради како би се побољшали услови за лечење пацијената и рад запослених.То се односи на пресељење пулмологије и ангио салу што представља не само грађевински већ и медицинско-технички подухват.

Директор Опште болнице у Суботици др Слободан Пушкар истакао је да се завршетак радова на новој ангио-сали очекује половином 2017 године, док завршетак пресељења Одељења за плућне болести половином 2018 године. Паралелно са опремањем простора ангио сале,за лечење најтежих кардоваскуларних пацијената обучава се тим  суботичких кардиолога. У току је едукација и  медицинских техничара  и целог тима који ће радити у ангио сали, и та обука се обавља већ шест до осам месеци. По завршетку радова, лечење акутног инфаркта миокарда ће бити третирано по највишим светским стандардима, истакао је др Слободан Пушкар.

IMG_7571_resize

IMG_7552_resize