Дечије Одељење обележава Међународни дан детета

Светски дан детета или Међународни дан детета је годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.

Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

У циљу обележавања Међународног дана детета, на Дечијем Одељењу планирана је  радионица, организована од стране учитељице Сантрач Јелице и васпитачице Торбица Ленке, које су стално запослене у Дечијем кутку, на Одељењу педијатрије.Радионица за децу планирана је  у термину од 10-12 часова.

 

У недељу 19.новембра акција бесплатних превентивних прегледа

У недељу 19.11.2017. године у периоду од 8:00 до 16:00 часова у Општој болници Суботица организује се трећа по реду акција бесплатних превентивних прегледа под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

Акција обухвата циљане дијагностичке прегледе:

• Ултразвук абдомена,
За овај преглед грађани треба да се јаве у просторије Службе за радиолошку дијагностику.
За ултразвучни преглед абдомена је потребно да се грађани адекватно припреме, што подразумева уздржавање од конзумирања хране, кафе и цигарета од поноћи.

Контрола хормона штитасте жлезде,
Препорука за грађане који желе да обаве контролу хормона штитасте жлезде је да се јаве у просторије болничке лабораторије (поликлинички део болнице) до 12 часова.
Након добијања лабораторијског налаза, преглед ће се обавити у интернистичкој амбуланти.

• Превентивни мамографски прегледи који ће се обављати према стручно дефинисаним критеријумима и то:
За овај преглед жене се прво јављају у пријемну амбуланту Одељења гинекологије (приземље болнице).
Мамографски преглед ће се обављати женама старости 50-69 година уколико у претходне две године нису извршиле исти.
Пацијенткиње млађе од 50 и старије од 69 година преглед ће моћи да изврше уколико се на прегледу дојки код гинеколога постави клиничка индикација.
Превентивним прегледима неће бити обухваћене пацијенткиње које су у редовном онколошком праћењу.
За пацијенткиње које нису у менопаузи термин прегледа мора бити усаглашен са фазом циклуса према стручно методолошком упутству.
Све жене које су обухваћене скрининг програмом и добијају позиве за мамографију, треба то да учине у термину који су добиле у позиву.

Грађани/Грађанке које истога дана желе да обаве два или све наведене прегледе, прво треба да се јаве у лабораторију. На преглед могу да се јаве и они грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за идентификацију.

Oдељење пулмологије обележило Светски дан борбе против опструктивне болести плућа бесплатним прегледима за грађане Суботице

Светски дан болести хроничне опструкције плућа обележава се 15. новембра, с циљем да се едукацијом становништва заустави тренд пораста оболелих, при чему се спирометријски преглед сматра једним од најефикаснијих начина дијагностиковања ове потенцијално смртоносне болести.

Поводом обележавања Светског дана борбе против опструктивне болести плућа у атријуму  Хотела „Галериа“ одржана је прва  акција бесплатних спирометрометријских прегледа, који се сматрају златним стандардом у дијагностици ове болести. У бесплатној акцији спирометријских прегледа учествовало је Одељење пулмологије суботичке болнице.

Према статистици, опструктивна болест плућа четврти је узрок смртности у нашој популацији. У односу на прошлу годину, када су на Одељењу пулмологије са овом дијагнозом  лечене  204 особе, бележи се пораст броја оболелих, јер је од почетка године од ове болести лечено чак 240 пацијената, изјавила је др Бојана Шакић Матковић, Начелница Одељења пулмологије .Најризичнија група становништва су пушачи старији од 40 година, али и сви други који су изложени утицају дуванског дима, прашини и штетним хемикалијама.

Опструктивна болест плућа, одликује се делимичним и сталним сужењем дисајних путева, али како у почетку не даје симптоме код највећег броја пацијената открива се у одмаклом стадијуму, када су могућности лечења ограничене, истакла је др Бојана Шакић Матковић.

Због тога је значајна рана превенција и дијагностика ове подмукле болести од које болује у нашој земљи више од 600 хиљада људи. Спирометријским прегледима, који су  организовани, на безболан и лак начин могу се открити поремећаји које пацијенти често не примећују, па је циљ акције био да укаже на значај редовних прегледа.

У акцији бесплатних спирометријски прегледа  од 11-15 часова прегледало се 70 пацијената, који су осим спирометријских прегледа добијали савете од пулмолога о мерама превенције и  даље дијагностике плућа.

 

Светски дан дијабетеса 14.новембар обележава се под слоганом“Жене и дијабетес-наше право на здраву будућност“

Светски дан дијабетеса, 14. новембар обележава се данас у више од 160 земаља, међу којима је и Србија у којој према проценама Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ око 700.000 одраслог становништва има дијабетес.

Овогодишњи Светски дан дијабетеса посвећен је унапређењу здравствене заштите жена које су у ризику да оболе или су оболеле од дијабетеса.

Светски дан дијабетеса представља највећу светску кампању у борби против ове болести са циљем подизања свести јавности у вези значајног јавно здравственог проблема.

Светски дан дијабетеса, 14. новембар, обележава се на иницијативу Међународне федерације за контролу дијабетеса и Светске здравствене организације.Ове године Светски дан дијабетеса обележава се под слоганом „Жене и дијабетес – наше право на здраву будућност“.

У циљу достизања оптималних здравствених исхода овогодишња кампања промовише једнаку доступност лекова и других технологија, као и потребних информација и едукација за све жене са дијабетесом или повећаним ризиком од оболевања од дијабетеса.

Дијабетес је у Србији пети водећи узрок умирања, а скоро половину оболелих чини радно способно становништво, али се тип 2 дијабетеса све чешће дијагностикује код деце и адолесцената, као последица растуће епидемије гојазности.

Најновије процене Међународне дијабетес федерације (Интернатионал Диабетес Федератион ИДФ) показују да свака 11 особа у свету има дијабетес или приближно 415 милиона људи, што одговара популацији Европе.

Број оболелих из године у годину расте невероватном брзином због чега према садашњим прогнозама број оболелих од дијабетеса до 2040. године ће се повећати за више од 50 одсто односно износиће више од 600 милиона људи. Тренутно у свету, преко 199 милиона жена живи са дијабетесом. Процењује се да ће докраја 2040. године број оболелих жена порасти на 313 милиона. Две од пет жена са дијабетесом су у репродуктивном добу, односно преко 60 милиона жена у свету.

Промене у начину живота могу спречити развој дијабетеса типа 2. Стручњаци саветују физичку активност, смањење телесне тежине, здраву исхрану и довољно сна како би се смањиле шансе за настанак дијабетеса типа 2.

Циљ обележавања Светског дана дијабетеса је скретање пажње на проблем те болести у свету, указивање на значај превенције и ране дијагностике дијабетеса.

 

IV НАЦИОНАЛНА СТУДИЈА ПРЕВАЛЕНЦИЈЕ БОЛНИЧКИХ ИНФЕКЦИЈА И ПОТРОШЊЕ АНТИБИОТИКА

У свим болницама у Србији почело је спровођење великог истраживања, Четврта национална студијa преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика, у организацији Министарства здравља Републике Србије у сарадњи са Републичком стручном комисијом за надзор над болничким инфекцијамa, Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и мрежом института и завода за јавно здравље.

Почетак студије у Општој болници Суботица планиран је за 07.11.2017. године. Студију изводи тим за контролу болничких инфекција из Опште болнице и Завода за јавно здравље.

Студија се изводи са циљем сагледавања учесталости болничких инфекција, њихових проузроковача и потрошње антибиотика, као и за планирање даљих активности у њиховој превенцији, а од 1. до 30. новембра 2017. биће спроведена у свим болницама у Србији (40 општих болницa, 9 института, 4 клиничко-болничка центра, 4 клиничка центра, укључујући и две приватне болнице), са  очекиваним обухватом од  око 15000 пацијената.

Студију на терену спроводи 170 анкетара којима координишу стручњаци Посебне радне групе за извођење Четврте националне студиjе преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика Министарства здравља, Републичке стручне комиисје за болничке инфекције, Институтa за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и 25  института и завода за јавно здравље.

Четврта национална студија преваленције болничких инфекција и потрошње антибиотика изводи се први пут у сарадњи и координацији са Европским центром за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), те ће први пут резултати наше националне студије бити поредиви са резултатима целе Европе, и наћи се на једнственој мапи Европе. У Србији се први пут паралелно спроводи и студија потрошње антибиотика, што је у складу са иницијативом Министарства здравља, нацртом Националног програма за контролу антимикробне резистенције и рационалне употребе антибиотика.  Студија се изводи у оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља, који се финансира из кредита Светске банке.

Болничке инфекције могу значајно да умање квалитет лечења, да доведу до продужења болничког лежања и повећане потрошње антибиотика, што све доводи и до повећања укупних трошкова лечења.  Болничка инфекција је инфекција која је настала  током хоспитализације, односно која није била присутна или пацијент није био у стању инкубације у моменту пријема у болницу.

Оно што болничке инфекције чини проблематичним је да их изазивају микроорганизми који стално мењају своје карактеристике и што су често они отпорни на различите врсте антибиотика. С обзиром на овакву природу самих микрорганизама, а и потребу да се заштите нарочито осетљиви пацијенти (највећи број ових инфекција јавља се у јединицама интензивне неге), а да би се сачувао постојећи терапијски спектар (с обзиром на растућу резистенцију) разумљива је потреба Министарства здравља за развијањем политика и спровођењем активности за спречавање ширења болничких инфекција.

Веома је важна и едукација пацијената, јер хигијенске навике пацијената, пушење дувана, прекомерна телесна тежина, непоштовање календара вакцинације, пре свега против грипа и пнеумококне инфекције у популацији имунокомпромитованих и старијих особа, такође могу да доринесу настанку болничких инфекција.

 

Успешно реализована друга акција бесплатних превентивних прегледа

Министарство здравља покренуло је другу акцију бесплатних превентивних прегледа за све грађане у Србији, који су се обављали  у  Општим болницама, Клиничким центрима  и Домовима здравља.

У недељу 15. октобра у Општој болници Суботица  успешно је реализована  друга акција бесплатних прегледа.Од 8 до 16 часова, грађани су имали  прилику да ураде превентивне прегледе  без обзира да ли имају или немају здравствено осигурање. Прегледи који су обихваћени превентивном акцијом су ултразвук абдомена, гинеколошки прегледи, уролошки прегледи, узимање крви за ПСА (тумор маркер простате) по процени уролога и интернистички прегледи.

Циљ акције које је организовало Министарство здравља спроводило  се у циљу превенције малигнитета органа трбушне дупље, простате код мушкараца и репродуктивних органа код жена.

У акцији бесплатних  превентивних прегледа испред Опште болнице Суботица у сарадњи са Домом здравља Суботица,учествовало је 24 здравствена радника: 12 лекара (гинеколози, уролози, радиолози,интернисти, специјалисти клиничке биохемије) и 12 медицинских сестара и радиолошких техничара.

У Општој болници Суботица прегледано је 238 грађана, а реализовано 608 прегледа, интервенција и лабораторијских услуга, и то:  238  ултразвучних прегледа абдомена,130  гинеколоошких прегледа,108  уролошких прегледа, 85 мушкараца је дало узорак крви на ПСА тестирање од тог броја 7 на фрее тест  ПСА  и 40 интернистичких прегледа који су обухватали  ЕКГ преглед, мерење  крвног притиска и шећера у крви.

Од укупног броја прегледаних, 87 грађана није имало здравствено осигурање ( 36,6%), од чега 80 жена ( 33,6%) и 7 мушкараца ( 2,9).Највећи проценат становништва припадало је средњој животној доби. ( 45-65 година).

Суботичку болницу посетио је и државни секретар у Министарству здравља др Берислав Векић, који је изразио задовољство због великог интересовања грађана за акцију бесплатних прегледа, која ће се наставити и следећег месеца.

 

.

 

 

 

 

 

Светски дан срца под слоганом „Ојачајте своје срце”-обележила и Општа болница Суботица на тргу у центру града

Светски дан срца се обележава 29. септембра сваке године и представља симбол светске платформе за борбу против кардиоваскуларних болести. Овај важан датум из Календара јавног здравља има за циљ да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти у свету и да истакне значај активности које појединци, удружења и заједнице могу предузети да спрече и контролишу ова обољења.

Процењује се да у свету око 17,5 милиона људи умре од кардиоваскуларних болести сваке године, те да ће до 2030. године тај број порасти на чак 23 милиона. Светска федерација за срце истиче да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

У Србији од болести срца и крвних судова сваке године умире више од 50.000. људи, па је значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести крви и крвних судова у фокусу Светског дана срца, 29.септембра.

У складу са тим, ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце”, наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Поводом Светског дана срца суботичка болница први пут је организовала „Клинику на отвореном“ под покровитељством Министарства здравља, Удружења кардиолога Србије и Српске академије наука и уметности. Суботичка болница се прикључила акцији која се организовала у 20 градова широм Србије, како би се подигла свест о мерама превенције кардиоваскуларних болести.

У овој манифестацији под слоганом“Пренеси знање,чувај своје срце“ учествовали су лекари кардиолози и медицинске сестре суботичке болнице који су многобројним грађанима обављали превентивне прегледе.Грађани су могли да ураде снимање срца-ЕКГ,измере крвни притисак и пулс као и мерење шећера у крви.Лекари кардиолози су давали савете о здравим животним навикама и мерама превенције кардиоваскуларних обољења.

IMG_2414_resize

IMG_2437_resizeDSC_0421

 

Нове дијагностичке и хируршке процедуре на Одељењу ортопедије Опште болнице Суботица

Нове дијагностичке и хируршке процедуре у лечењу болести рамена и лакта, уводе се у Општој болници и то захваљујући др Срђану Живановићу, специјалисти ортопедије и трауматологије из Регионалне болнице Виборг у Данској. Др Срђан Живановић радо  се одазвао позиву суботичких лекара, да им пренесе знања из ове области, која је у повоју у свету.

Велики број пацијената који гравитира ка Општој болници, има проблем рамена и лакта, наводи др Мирсад Маљановић, начелник Одељења за ортопедију и трауматологију. Др Маљановић је истакао да је хирургија рамена и лакта област која се развија у последњих 10 до 15 година, међутим,  у Србији се њом бави веома мали број лекара. Управо је то био разлог да Болница контактира са водећим ортопедом за раме и лакат из Данске, др Срђаном Живановићем, који се радо одазвао позиву.

Др Срђан Живановић ће у суботичкој Болници едуковати лекаре за дијагностику и лечење болести рамена и лакта, а на свака два до три месеца ће долазити на ортопедско одељење да заједно са суботичким лекарима прегледа пацијенте. Такође, др Живановић ће обучавати наше ортопеде за извођење ових операција.

Др Срђан Живановић са нашим тимом лекара извршио је четири оперативна захвата рамена и лакта код пацијената  који су имали  озбиљне тегобе.

Kроз усвајање нових технологија, знања и вештина, циљ Опште болнице је  да достигне  ниво терцијалних као и европских установа , истакао је директор др Слободан Пушкар.

 

 

 

 

 

У Општој болници Суботица обављени први бесплатни превентивни прегледи

У недељу 17.септембра 2017 године, спроведена је прва акција бесплатних превентивних прегледа за грађане Суботице.Акцију је покренуло Министарство здравља у свим Општим болницама у Србији и Клиничким центрима у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Општа болница је по плану реализовала акцију Министарства здравља, у термину од 8-16 часова.Сви грађани који су се јавили на преглед без обзира да ли имају здравствено осигурање могли су да обаве  мерење крвног притиска, мерење шећера у крви и  ЕКГ срца.Прегледи су  се обављали у специјалистичко-поликлиничком делу интернистичке амбуланте,где су грађани могли да обаве ове прегледе.У акцији „Отворена врата“радило је три лекара специјалисте, девет лекара на специјализацији и шест медицинских сестара.Током акције прегледано је 117 пацијената.

Грађани који су се одазвали позиву и дошли да провере своје здравствено стање, изразили су задовољство што су добили прилику да без заказивања и чекања обаве превентивне прегледе.Пацијентима који  су се јавили на превентивне прегледе , омогућене су и консултације са лекарима, специјалистима и субспецијалистима.

Акција која се одвијала у недељу подржао је и в.д  директор  суботичке болнице др Слободан Пушкар са својим помоћницама и главним сестрама.

Општу болницу у  Суботици посетио је и државни секретар у Министарвству здравља др Ференц Вицко и помоћница покрајског секретаријата за здравство др Снежана Бојовић.Они су својим присуством подржали акцију Министарства здравља и изразили задовољаство спроведеном акцијом, која ће се наставити и у наредном периоду.

Суботичка болница ће  и даље  подржавати  акције које буде организовало Министарство здравља, а  све у интересу  наших грађана, саопштио је др Слободан Пушкар.

 

У Општој болници Суботица почели радови на санацији водоводне мреже

У Општој болници Суботица дана 13.09.2017. године започети су радови на санацији дотрајалог цевовода водоводне мреже.Радове у износу од 2.000.000,00 динара финансира Аутономна Покрајна Војводина, а извођач радова је фирма  Гат  из Новог Сада.

DSC_0590

DSC_0593

DSC_0592DSC_0598