Отац Драган Стокин: Одушевљен сам третманом на ургентном суботичке болнице

 

Отац Драган Стокин: Одушевљен сам третманом на ургентном суботичке болнице

Прекјуче, после Литургије и Вечерња које се у наставку служи на Духове, уђох у канцеларију да се освежим, пошто сам после имао крштење. Узео сам из фрижидера ледени Швепс око 11 часова, насуо чашу и попио је готово наискап. Истог момента сам осетио, гушење, стезање у грудима и снажно треперење срца. Пошто сам мислио да је обича аритмија, без даљег размишљања сам одлучио да обавим крштење.

За ових 30 година колико смо Сандра и ја у браку, готово никада нисмо одлежали болест или одложили обавезе, а да заиста нисмо физички били спречени или приковани за постељу.

Током крштења сам једва долазио до ваздуха, што би рекли дисао сам на шкрге, па сам ипак после крштења одлучио да одем на хитан пријем у болницу. Ужурбаност и изрази лица болничког особља, као и звуци апарата на ког су ме прикључили (који је радио као покварена ритам машина, час аритмично убрзавајући, час правећи пискаве или у неким тренутцима неме паузе) ставили су ми до знања да ситуација није наивна. Успоставило се да имам озбиљну аритмију. После неких 20 минута су ме послали у коронарну јединицу, где сам се, како лекари кажу, конвертовао негде око 20 часова. Отпустили су ме из болнице на моје тражење, дан после, око 16 часова.

Оно што могу после овога искуства да кажем је да сам одушевљен како функционише ургентно и коронарно одељење болнице у Суботици. Пожртвованост и стручност коју су показали ови (углавном млади) људи је фантастична. Ово не говорим само на основу односа болничког особља према мени. Сви пацијенти су имали исти третман и на срећу сви су безбедно збринути. Једну жену коју знам из старачког дома, су буквално вратили из мртвих. Донета је у несвесном стању, гушила се у шлајму… за двадесетак сати је била потпуно свесна, причљива… Дакле све је заиста било за сваку похвалу. И лекари и сестрице су на поменутим одељењима перфектни. Неке познајем, али би непоштено било према другима, да их издвајам именом.

 

Драган Стокин

свештеник СПЦ

скинуто са фејсбук налога

СУБОТИЧКА БОЛНИЦА ДОБИЛА АКРЕДИТАЦИЈУ НА СЕДАМ ГОДИНА

Комисија АЗУС-а у процесу реакредитације је донела дана 11.06.2019. године решење  да је Општа болница Суботица акредитована на период од седам година.У периоду од 13-17. маја 2019. године, Kомисија од четири члана спољашњег оцењивачког Тима АЗУС-а обавила је оцењивање квалитета рада наше установе, према критеријумима и стандардима за установе секундарног нивоа здравствене заштите. Комисија Тима АЗУСА у поступку реакредитације оцењивала је рад здравствене установе кроз 15 области.

Посета спољашњих оцењивача Општој болници у Суботици протекла је у атмосфери отворености и широке сарадње са руководством, координатором за акредитацију и члановима тимова за самооцењивање као и са свим запосленима у установи.

У оквиру процеса реакредитације организоване су “Фокус групе” са пацијентима, запосленим у установи, као и партнерима Опште болнице Суботица, где су током разговора учесници могли да изнесу своје утиске и мишљење о раду болнице. За све запослене  ово је било врло пријатно искуство, али и велики изазов да радимо још боље и квалитетније, на задовољство наших пацијената. Општи утисак је да установа следи континуитет акредитационог процеса и унапређења квалитета рада и безбедности пацијената.

Обављене минимално инвазивне операције дебелог црева

У Суботичкој болници, у оквиру Одељења за општу хирургију су  3.6.2019. године  обављене две минимално инвазивне операције дебелог црева.Ове врсте оперативног захвата подразумевају хируршки захват без хируршког реза ,  које  се  обављају  путем увођења танких инструмената у абдомен. Ове операције ће бити обављене у склопу пројекта ,,ЛАПСЕРБ”, иницираног од Републичког Министарства за здравље, а у циљу имплеметације ових врста оперативних захвата у Републици Србији.

Овом приликом  у нашој установи је  боравио др Миљан Ћеранић, као координатор овог пројекта.

 

Бесплатни превентивни прегледи у суботичкој болници

За све заинтересоване грађане Општа болница Суботица организује нову акцију  превентивних прегледа у недељу 26. маја 2019. Године. У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије радиће се следећи прегледи:

  • Превентивни офталмолошки (очни) прегледи
  • Ултразвук абдомена
  • Контрола хормона штитасте жлезде

За ултразвучни преглед абдомена је потребно да се грађани адекватно припреме, што подразумева уздржавање од конзумирања хране, кафе и цигарета од поноћи.

Прегледи ће се обављати у периоду од 8:00 до 16:00 часова у просторијама Службе за специјалистичко- консултативне пргеледе (Очне амбуланте, Служби за радилогију и Служби за лабораторисјку делатност).

На преглед могу да се јаве и грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за идентификацију.

Суботичка болница у процесу реакредитације

Током протекле седмице Општа болница Суботица прошла је кроз поступак реакредитације од стране Агенције за акредитацију здравствених установа Р. Србије (АЗУС). У периоду од 13-17. маја 2019. године, Kомисија од четири члана спољашњег оцењивачког Тима АЗУС-а обавила је оцењивање квалитета рада наше установе, према критеријумима и стандардима за установе секундарног нивоа здравствене заштите.

Општа болница Суботица први пут је стекла акредитацијски статус у јануару 2016. године.

Kвалитет у пружању здравствене заштите је основно опредељење Опште болнице Суботица, у којем централно место заузима првенствено безбедност и задовољство самих пацијената, али и запослених. Стално унапређење квалитета и безбедности пацијената је саставни део свакодневних активности здравствених радника, здравствених сарадника и свих других запослених у нашој установи. У циљу да се сваком пацијенту осигура право на квалитетну и континуирану здравствену заштиту примерену његовом здравственом стању, рад је усмерен на развој свеобухватног система темељеном на моделу управљања квалитетом као целином, укључујући медицинске и немедицинске организационе јединице, а активности усмерене ка побољшању и осигурању квалитета подразумевају укљученост свих запослених у установи.

Сам поступак оцењивања протекао је у професионалној, али пријатној и позитивној атмосфери оцењивачког тима, и свих запослених у болници. У оквиру процеса реакредитације организоване су “Фокус групе” са пацијентима, запосленим у установи, као и партнерима Опште болнице Суботица, где су током разговора учесници могли да изнесу своје утиске и мишљење о раду болнице. За све нас ово је било врло пријатно искуство, али и велики изазов да радимо још боље и квалитетније, на задовољство наших пацијената.

Позив на састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица, Суботица

На 3. састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица, који ће се одржати дана 23.05.2019. године (у четвртак), у 13,00  часова у управи Опште болнице Суботица, Суботица.

За састанак се предлаже следећи:

                                                     Д Н Е В Н И     Р Е Д

  1. Усвајање Записника са 2. седнице Етичког одбора
  1. Одобрава се спровођење клиничке студије под називом: Мултицентрична, двоструко слепа, рандомизована, плацебом контролисана студија фазе 3 са паралелним групама за испитивање ефикасности и безбедности ЦСЛ112 код испитаника са акутним коронарним синдромом.

Главни истраживач: Мр сц мед др Александар Живковић

  1. Одобрава се суштинска и измена Брошуре за истраживача, издање 5.0 од 25. јануара 2019.

У овиру клиничке студије под називом: Фаза 2 мултицентричне, рандомизоване, двоструко слепе, плацебом контролисане студије са паралелним групама за процењивање ефикасности и безбедности индукционе терапије помоћу 2 дозе лека ТД-1473 код испитаника са умерено до јако активном Кроновом болешћу

Главни истраживач: Др Стојан Тркуља

  1. Разно

 

                                                                Председник Етичког одбора

                                                             Др сц мед Гордана Кртинић с.р

У свечаној сали Опште болнице Суботица обележен Међународни дан сестринства

У Општој болници Суботица у свечаној сали, одржана  је традиционална свечаност поводом обележавања Међународног дана сестринства.

На почетку свечаности, премијерно је приказан  спот о сестринству болнице, где је приказано залагање и љубазност у свакодневном раду медицинских сестара и техничара према пацијентима. О сестринској заклетви Флоренс Најтингејл, медицинске сестре, у чији знак сећања се и обележава тај значајан здравствени датум, подсетила је Љиљана Цвијић, главна сестра болнице.

– И ове године, Међународни дан медицинских сестара, обележава се у знак сећања на дан, када је рођена Флоренс Најтингел, болничарка и зачетница модерног сестринства и професионалног образовања медицинских сестара. Још једном подсећамо на етичке и професионалне вредности које је она имала, а које треба да буду пут успешног модерног сестринства – рекла је  Љиљана Цвијић.

– Желим да медицинским сестрама и техничарима честитам Дан сестринства, у своје лично име и у име Управе Опште болнице Суботица. Носите велики и одговорни посао свакодневно, то смо видели и  у промотивном филму – изјавио је др Слободан Пушкар, директор Опште болнице Суботица, у поздравном говору присутнима.

И ове године, Управа суботичке болнице исказала је израз захваности и уручила награде најбољем сестринском тиму и двема медицинским сестрама, овогодишњим узорима професије. Сања Галић, медицинска сестра награђена је за најсложнији тим, награду за млађу сестру примила је Слађана Вуковић а сестра узор је ове године Љубица Галфи. Свака сестра добила је и ове године, симболично по једну ружу, као знак пажње, а на крају свечаности, приређена је и пригодна закуска. Програм су увеличале ученице Музичке школе из Суботице, са колаж песмама изворног мелоса.

Међународни дан сестринства медицинске сестре и техничари целог света обежавају 12. маја, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, зачетнице модерног сестринства.

 

Медицинске сестре у Општој болници у Суботици

Промо спот – Медицинске сестре у Општој болници у Суботици

У Општој болници у Суботици, снимљен је спот о медицинским сестрама, под слоганом: “Онај ко спаси један живот је херој, а они који спасе сто животу су медицинске сестре“.

Аутор спота је дипл. мец.сестра Љиљана Цвијић, главна сестра Опште болнице у Суботици, а сниматељ, монтажа и режија Мирослав Антељ. Музика у споту је Химна медицинских сестара коју пева Жарко Данчуо.

Општа болница Суботица, поводом снимања спота о медицинским сестрама захваљује се Мирославу Антељу и Ковици Јочић Барак, који су на хумани начин указали на значај рада медицинских сестара и техничара.

ДАНИ АКРЕДИТАЦИЈЕ – ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ДАНИ АКРЕДИТАЦИЈЕ – ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА

ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА НАЛАЗИ СЕ У ПОСТУПКУ РЕАКРЕДИТАЦИЈЕ ОД СТРАНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА АРЕДИТАЦИЈУ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА.

У ПЕРИОДУ ОД 13-17.05.2019. ГОДИНЕ У НАШОЈ УСТАНОВИ БОРАВИЋЕ ТИМ СПОЉЊИХ ОЦЕЊИВАЧА КОЈИ ЋЕ ОБАВИТИ ОЦЕЊИВАЊЕ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ.