SUBOTICAcom_15Okt2017_Bolnica_1205219

Успешно реализована шеста акција бесплатних превентивних прегледа

У шестој акцији бесплатних превентивних прегледа,која је организована у недељу,  суграђани су  били у прилици да ураде ултразвучни преглед абдомена, интернистички преглед који је обухватао  ЕКГ срца , мерење крвног притиска и  физикални преглед, гинеколошки преглед  жена и дермоскопију-скрининг на меланом.

У акцији која је организована и спроведена у Општој болници Суботица у сарадњи са Домом здравља  учествовало  је 25 здравствених радника, лекара специјалиста интерне медицине, гинекологије, радиологије, дерматовенерологије, медицинске сестре и радилошки техничари.

Током акције прегледано је 216 суграђана, и  обављено 367 прегледа.

Бесплатни физикални и ЕКГ преглед урадило је 87 грађана, ултразвучни преглед абдомена 100 суграђана,  док је дермоскопију у циљу раног откривања меланома урадило  103 суграђана. Жене су имале могућност да обаве и гинеколошки преглед, па је у амбуланти ове Службе прегледано 77 жена.

Од 216 пацијената који су се јавили да обаве  бесплатне прегледе, 46 пацијента није имало здравствено осигурање што показује значај оваквих акција.

– Одзив је био велик, до  12 часова изашло је близу 100 пацијената. Пацијенте које нисмо успели да прегледамо, заказујемо и ти прегледи ће бити одрађени у наредних недељу, две или три. У овим прегледима тежиште је стављено на превенцију, дијагностику обољења, стања и пре развијања болести у тежем облику – рекао је др Слободан Пушкар, директор Опште болнице.

Општу болницу у Суботици посетио је и држвани секретар у Министарству здравља др Берислав Векић, који је истакао да ће се наставити са активностима бесплатних превентивних прегледа како би се укључио већи број грађана на територији Србије.

Овим прегледима обухваћени су и они грађани, који немају здравствено осигурање-подсетио је др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља.

У претходних шест месеци, у оквиру акција широм Србије прегледано је преко 120 хиљада пацијената. На тај начин, откривено је неколико десетина пацијената са одређеним озбиљним патолошким стањима, који су су благовремено хоспитализовани, урађена им је допунска дијагностика и на адекватан начин су ушли у процедуру лечења.

Акција превентивних прегледа  организована је  у више од 100 здравствених установа широм Србије.