SUBOTICAcom_15Okt2017_Bolnica_1205203

Успешно реализована друга акција бесплатних превентивних прегледа

Министарство здравља покренуло је другу акцију бесплатних превентивних прегледа за све грађане у Србији, који су се обављали  у  Општим болницама, Клиничким центрима  и Домовима здравља.

У недељу 15. октобра у Општој болници Суботица  успешно је реализована  друга акција бесплатних прегледа.Од 8 до 16 часова, грађани су имали  прилику да ураде превентивне прегледе  без обзира да ли имају или немају здравствено осигурање. Прегледи који су обихваћени превентивном акцијом су ултразвук абдомена, гинеколошки прегледи, уролошки прегледи, узимање крви за ПСА (тумор маркер простате) по процени уролога и интернистички прегледи.

Циљ акције које је организовало Министарство здравља спроводило  се у циљу превенције малигнитета органа трбушне дупље, простате код мушкараца и репродуктивних органа код жена.

У акцији бесплатних  превентивних прегледа испред Опште болнице Суботица у сарадњи са Домом здравља Суботица,учествовало је 24 здравствена радника: 12 лекара (гинеколози, уролози, радиолози,интернисти, специјалисти клиничке биохемије) и 12 медицинских сестара и радиолошких техничара.

У Општој болници Суботица прегледано је 238 грађана, а реализовано 608 прегледа, интервенција и лабораторијских услуга, и то:  238  ултразвучних прегледа абдомена,130  гинеколоошких прегледа,108  уролошких прегледа, 85 мушкараца је дало узорак крви на ПСА тестирање од тог броја 7 на фрее тест  ПСА  и 40 интернистичких прегледа који су обухватали  ЕКГ преглед, мерење  крвног притиска и шећера у крви.

Од укупног броја прегледаних, 87 грађана није имало здравствено осигурање ( 36,6%), од чега 80 жена ( 33,6%) и 7 мушкараца ( 2,9).Највећи проценат становништва припадало је средњој животној доби. ( 45-65 година).

Суботичку болницу посетио је и државни секретар у Министарству здравља др Берислав Векић, који је изразио задовољство због великог интересовања грађана за акцију бесплатних прегледа, која ће се наставити и следећег месеца.

 

.