SUBOTICAcom_15Okt2017_Bolnica_1205203

Успешна акција бесплатних превентивних прегледа у суботичкој болници

Акција бесплатних превентивних прегледа, коју  у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу организује Министарство здравља, настављена  је  у недељу,  28. јануара, у  суботичкој болници .

У недељу 28.јануара  у Општој болници Суботица  успешно је реализована четврта акција бесплатних  превентивних  прегледа. Од 8 до 16 часова, грађани су имали  прилику да ураде превентивне прегледе  без обзира да ли имају или немају здравствено осигурање. Прегледи који су обухваћени превентивном акцијом су ултразвук абдомена, палпаторни прегледи дојки од стране гинеколога и лабораторијске анализе крви на тумор маркере гастроинтестиналног тракта ( CEA I CA 19-9).

У акцији превентивних прегледа  која је организована и спроведена у Општој болници у сарадњи са Домом здравља Суботица, учествовало је укупно 28 здравствених радника: лекари специјалисти радиологије, гинекологије и акушерства, специјалиста клиничке биохемије, медицинске-сестре техничари, радиолошки и лабораторијски техничари.

Током акције је прегледано 150 суграђана, а обављено је укупно 379 прегледа   и лабораторијских услуга, и то:

  • Палпаторни преглед дојке од стране гинеколога: 79
  • Ултразвучни преглед абдомена: 100
  • Лабораторијске анализе крви на тумор маркере: CEA 100 и  CA 19-9 100

Због квара мамографа, свим суграђанкама које су обавиле палпаторни преглед дојке, мамографски преглед биће обављен накнадно.

Грађани који су се у недељу одазвали акцији, а нису успели да обаве све прегледе, биће позивани у наредном периоду према уписаном редоследу.

Суботичку болницу посетио је и државни секретар у Министарству здравља др Ференц Вицко, који је изразио задовољство због великог интересовања грађана за акцију бесплатних прегледа, која ће се наставити и следећег месеца.

 

.