hbc copy

УСПЕШАН ТРЕТМАН ПАЦИЈЕНТКИЊЕ СА ГАСНОМ ГАНГРЕНОМ

hbc copy

УСПЕШАН ТРЕТМАН ПАЦИЈЕНТКИЊЕ СА ГАСНОМ ГАНГРЕНОМ
Половином септембра месеца на Одељењу хирургије ИИИ – васкуларна и дечија хирургија ОБ Суботица лечена је пацијенкиња К.Ј.. Примљена је као хитан случај због флегмоне десног стопала са влажном гангреном као последица опекотине врелом водом и дијабетеса.
Код пацијенткиње је након иницијалног побољшања локалног налаза после хируршке интервенције и антибиотског третмана дошло до појаве отока и сумње да је дошло до прогресије запаљенског процеса иако је сама рана била уредна. Хитна ултразвучна дијагностика потврђује сумњу да се ради о гасној гангрени. Пацијенткиња је хитно оперисана, а у лечење овако ургентног стања укључени су клинички фармаколог и инфектолог.
Постављена је индикација за третман у хипебаричној комори. Припрема за исту учињена је по хитном поступку уз велико залагање лекара и медицинских сестара и у договору са лекарима у Специјалистичкој ординацији за баромедицину – ХБЦС. Пацијенткиња је започела интензивни третман првог и другог постоперативног дана 3 пута дневно, а трећег и четвртог дана по 2 пута дневно. Укупно је примењено 10 третмана.
Другог постоперативног дана након превијања констатује се да је процес инфекције заустављен и да више нема ризика од губитка екстремитета. У лечење пацијенткиње укључен физијатар и започет интензивни физикални третман. Током лечења које је трајало месец дана пацијенткиња је имала 3 операције и 2 превијања у општој анестезији.
У лечење пацијенткиње били су укључени сем хирурга и интернисти, специјалиста баромедицине, анестезиолози, радиолози, клинички фармаколог, инфектолог, психијатар, психолог, пулмолог, оториноларинголог и физијатар.
На опште задовољство свих запослених на Одељењу хирургије ИИИ, начелника хирургије ИИИ др Михајла Зwицка, ординирајућег лекара др Снежане Туленчић Егић, водеће сестре Ладе Гундић као и медицинских сестара и техничара који су били укључени у лечење, пацијенткиња је отпуштена на даље кућно лечење. Обзиром да је гасна гангрена врло често смртоносно обољење (најчешће у првих 12 сати) и да се у клиничкој пракси у здравственим установама среће врло ретко (1x у 10 година) одличан резултат огромног напора и интердисциплинарног приступа у лечењу ове опаке болести заслужио је озбиљну пажњу целокупне медицинске јавности. То све запослене у болници мотивише на даљи развој квалитета здравствених услуга, а на опште задовољство пацијената севернобачког округа.