SUBOTICAcom_14Maj2019_Bolnica_1304140

У свечаној сали Опште болнице Суботица обележен Међународни дан сестринства

У Општој болници Суботица у свечаној сали, одржана  је традиционална свечаност поводом обележавања Међународног дана сестринства.

На почетку свечаности, премијерно је приказан  спот о сестринству болнице, где је приказано залагање и љубазност у свакодневном раду медицинских сестара и техничара према пацијентима. О сестринској заклетви Флоренс Најтингејл, медицинске сестре, у чији знак сећања се и обележава тај значајан здравствени датум, подсетила је Љиљана Цвијић, главна сестра болнице.

– И ове године, Међународни дан медицинских сестара, обележава се у знак сећања на дан, када је рођена Флоренс Најтингел, болничарка и зачетница модерног сестринства и професионалног образовања медицинских сестара. Још једном подсећамо на етичке и професионалне вредности које је она имала, а које треба да буду пут успешног модерног сестринства – рекла је  Љиљана Цвијић.

– Желим да медицинским сестрама и техничарима честитам Дан сестринства, у своје лично име и у име Управе Опште болнице Суботица. Носите велики и одговорни посао свакодневно, то смо видели и  у промотивном филму – изјавио је др Слободан Пушкар, директор Опште болнице Суботица, у поздравном говору присутнима.

И ове године, Управа суботичке болнице исказала је израз захваности и уручила награде најбољем сестринском тиму и двема медицинским сестрама, овогодишњим узорима професије. Сања Галић, медицинска сестра награђена је за најсложнији тим, награду за млађу сестру примила је Слађана Вуковић а сестра узор је ове године Љубица Галфи. Свака сестра добила је и ове године, симболично по једну ружу, као знак пажње, а на крају свечаности, приређена је и пригодна закуска. Програм су увеличале ученице Музичке школе из Суботице, са колаж песмама изворног мелоса.

Међународни дан сестринства медицинске сестре и техничари целог света обежавају 12. маја, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, зачетнице модерног сестринства.