DSC_0418

У Општој болници Суботица урађене прве ангиографије периферних крвних судова

У Сали за катетеризацију Опшре болнице Суботица, 28.маја 2018. урађене су прве четири интервентне радиолошке периферне дијагностичке процедуре – контрастно снимање крвних судова стомачне аорте, мале карлице и ногу (периферна ангиографија).

Интервенције су радили гостујући едукатори – интервентни радиолози проф. др Виктор Тил  и др Станко Човић из Kлиничког центра Војводине.  У интервенцији  прве ангиографије периферних крвних судова учествовала  је екипа  суботичких лекара  коју су сачињавали интервентни кардиолози, др сци. мед Слободан Пушкар, др Саша Џелебџић, др Светозар Срдић и васкуларни хирурзи др Михајло Цвик, др Снежана Туленчић Егић и др Слободан Пешић.

Ово су прве интервентне радиолошке дијагностичке процедуре урађене у Општој болници Суботица, и које се планирају да ће се, поред досадашњег васкуларно-хируршког начина лечења, проширити и обогатити интервентно-радиолошким терапијским приступом – уградњом периферног стента.

DSC_0425

DSC_0399

DSC_0405

Пацијенткиња стара 82 године која је примљена због болова у ногама и отежаног хода на краткој удаљености, са опсежном артериосклерозом артерија ногу. На слици приказан је завршни део стомачне аорте, артерије мале карлице и почетни делови артерија ногу. Уочава се 99% сужење одступа десне артерије и 80% сужење одступа лево, као и потпуно 100% запушење артерије ниже лево.

Интервенције које ће се наставити и у будућем периоду, и даље ће се радити уз присуство гостујућих едукатора и доктора из Суботичке болнице који ће се едуковати да ове процедуре изводе самостално.