33479-ishrana-bubrezni-bolesnici

У Општој болници Суботица представљена књига „Исхрана особа на хемодијализи“

У Општој болници Суботица представљена је књига „Исхрана особа на хемодијализи“ ауторке Дане Мешков, нутриционисте-дијететичара, запослене у овој установи.Књига је представљена уз организацију председника Савеза бубрежних инвалида Војводине Зорана Мишковића.

У  књизи „Исхрана особа на хемодијализи“дати су јеловници са примерима и групама намирница намењених за одређени оброк и  представљени  су јеловници различитих калоријских  вредности са сликовитим приказом. Kњига „Исхрана особа на хемодијализи“ даје табеларни приказ јеловника који су израђени према препорукама Америчке дијабетне асоцијације, и то према енергетској вредности, која се израчунава за сваког пацијента понаособ.

Нутриционисткиње из Суботичке болнице представиле су један јеловник намењен мушкој особи која је тежине 80 килограма.

Осим лекова и дијализе, исхрана је свакако један од основних елемената у терапији, па ће ова књига, на којој је  нутриционискиња Дана Мешков, радила више од две године, бити основа за све бубрежне болеснике.Ова књига је од немерељивог значаја за све пацијенте, чланове породица и здравствено особље на Одељењима дијализе на територији Републике Србије.

DSC_0579

DSC_0581