DSC_0637

У Ангио –сали суботичке болнице први пут обаљена интервенција акутног инфаркта миокарда

У ангио-сали Опште болнице у Суботици први пут је обављена интервенција акутног инфаркта миокарда у „златном сату“. Пацијенткињи из Суботице уграђен је стент, њено стање је стабилно и успешно се опоравља, истакао је лекарски тим интерветних кардиолога на јучерашњој конференцији.

За збрињавање пацијената са акутним инфарктом миокрарда четири интерветна кардиолога са својим тимовима, званично су приправна од 26.децембра 2017. године.Успешно је изведена прва процедура 31.јануара када је пацијенкињи са акутним инфарктом срца уграђен стент током  „златног сата“.

„Са задовољством могу да кажем да је овде, пре неки дан, урађен први прави акутни инфаркт миокарда, а пацијенткиња је дошла у року који је прописан као „златни сат“. На тај начин, Одељење за интервентну кардиологију је ушло у једну нову фазу лечења акутног инфаркта миокарда“, каже  доктор Светозар Срдић, специјалиста интерне медицине и кардиолог.

Захваљујући ангио-сали, лечење акутног инфаркта миокарда у Општој болници у Суботици обавља се по највишим стандардима, што показује и случај 55-огодишње пацијенткиње којој је то спасило живот.

„Одвојили смо једну артерију која је била веома запушена и претила је да непосредно угрози живот пацијенткиње која је била у тешком стању. Успели смо да то решимо. Пацијенткиња је добила стент и збринута је даље у Kоронарној јединици где се успешно опоравља“, каже др Саша Џелебџић, шеф Одсека Ангио-сале.

Захваљујући ангио сали, интервенције које су се до сада радиле у Институту у Сремској Kаменици, обављају се суботичкој болници, чиме је отворено ново поглавље у кардиологији.

„Желела бих да нагласим да Општа болница Суботица има 25.000 пријема годишње. Отварањем Ангио-сале, планирамо да радимо између 800 до 1000 додатних интервентних процедура током ове године“,истакла је  др Ивана Плетикосић, начелница Одељења за кардиологију.Према њеним речима Одељење кардиологије је кадровски, технички и технолошки потпуно спремно у збрињавању кардиолошких пацијената.

Директор Опште болнице, др Слободан Пушкар  истиче да стручни тим који ради у Ангио-сали постиже изузетне резултате.Лекарски тимови у ангио сали до сада су имали 90 интервенција, уграђено је 10 стентова и извршено 8 ПЦИ процедура.

„Постигли смо европски стандард, постигли смо то да пацијент са акутним инфарктом миокарда који је удаљен од Суботице око 60 километара, унутар сат времена од почетка болова, може да буде збринут, третиран по највишим светским стандардима и да му се тиме спасе живот“, каже др Слободан Пушкар, директор Опште болнице у Суботици.Својим  радом и залагањем мислим да ћемо успети да оправдамо средства Покрајске владе и да ћемо пружити значајно квалитетнију здравствену заштиту становницима који гравитирају према Северногабачком округу, истакао је директор Опште болнице др сц.мед Слободан Пушкар.

У Ангио сали у Општој болници у Суботици пет интервентних кардиолога обавља најкомплексније операције на срцу, а отворена је захваљујући улагањима Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију.