IMG_2381_resize

Светски дан срца под слоганом „Ојачајте своје срце”-обележила и Општа болница Суботица на тргу у центру града

Светски дан срца се обележава 29. септембра сваке године и представља симбол светске платформе за борбу против кардиоваскуларних болести. Овај важан датум из Календара јавног здравља има за циљ да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти у свету и да истакне значај активности које појединци, удружења и заједнице могу предузети да спрече и контролишу ова обољења.

Процењује се да у свету око 17,5 милиона људи умре од кардиоваскуларних болести сваке године, те да ће до 2030. године тај број порасти на чак 23 милиона. Светска федерација за срце истиче да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

У Србији од болести срца и крвних судова сваке године умире више од 50.000. људи, па је значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести крви и крвних судова у фокусу Светског дана срца, 29.септембра.

У складу са тим, ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Ојачајте своје срце”, наглашавајући значај здравих стилова живота, као и значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова у свим популационим групама.

Поводом Светског дана срца суботичка болница први пут је организовала „Клинику на отвореном“ под покровитељством Министарства здравља, Удружења кардиолога Србије и Српске академије наука и уметности. Суботичка болница се прикључила акцији која се организовала у 20 градова широм Србије, како би се подигла свест о мерама превенције кардиоваскуларних болести.

У овој манифестацији под слоганом“Пренеси знање,чувај своје срце“ учествовали су лекари кардиолози и медицинске сестре суботичке болнице који су многобројним грађанима обављали превентивне прегледе.Грађани су могли да ураде снимање срца-ЕКГ,измере крвни притисак и пулс као и мерење шећера у крви.Лекари кардиолози су давали савете о здравим животним навикама и мерама превенције кардиоваскуларних обољења.

IMG_2414_resize

IMG_2437_resizeDSC_0421