SUBOTICAcom_19Nov2019_ApotekaSubotica_1338215

Поводом Светског дана хроничне обструктивне болести плућа организовани бесплатни спирометријски прегледи

Поводом Светског дана борбе против хроничне обструктивне болести плућа Одељење пулмологије Опште болнице Суботица, организовало је бесплатне спирометријске прегледе  за све суграђане, како би проверили  своје дисајне функције и добили савете о побољшању и унапређењу здравља.

Многи људи болују од ХОБП а да то и не знају. У свету 329 милиона људи болује од хроничне опструктивне болести плућа(ХОБП), а од њих  65 милиона болује од тешког облика према  најновијим подацима  Светске здравствене организације. У Србији  упркос чињеници да скоро 600.000 људи болује од ХОБП и да је пети најчешћи узрок смрти у нашој земљи, широка јавност мало зна о овој неизлечивој болести, а још мање о ризичним понашањима која их изазивају.Своје симптоме приписују старењу или пак дугогодишњем пушењу.

Светски дан ХОБП обележава се са циљем да се едукацијом становништва заустави тренд пораста оболелих од ове потенцијално смртоносне болести, а спирометријски преглед сматра се једним од најефикаснијих начина дијагностиковања ове болести. Спирометрија је безболни, брзи и неинвазивни тест плућне функције који је доступан у нашем здравственом систему широм Србије.

Спирометрија важи за  Златни стандард  у дијагностици ове хроничне болести. У свакодневном раду пулмолози су препознали значај ране дијагностике и раног започињања терапије. Тада је лечење  најуспешније, а болест се држи под контролом.Циљ нам је да  поред откривања  болести у почетној фази подигнемо и свест грађана о бризи за сопствено здравље– истакла  je начелница Одељења пулмологије суботичке болнице др Бојана Шакић Матковић.

За бесплатне спирометријске прегледе није  била неопходна оверена здравствена књижица нити лекарски упут, а грађани су истовремено имали прилику да се консултују са здравственим радницима болнице.

SUBOTICAcom_19Nov2019_ApotekaSubotica_1338203SUBOTICAcom_19Nov2019_ApotekaSubotica_1338206