21794-evropska-nedelja-borbe-protiv-raka-grlica-materice

ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА ЕДУKОВАЛА СУБОТИЧKЕ МАТУРАНТKИЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ РАKА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Рак грлића материце припада групи најпревентабилнијих малигних болести. Европска недеља превенције рака грлића материце од 21. до 27 јануара ове године је обележена под слоганом „Рано откривање може спречити рак грлића материце“ у циљу подизања свести, посебно женског дела становништва, о потреби да размишља о репродуктивном здрављу и да се у току године одвоји дан за посету гинекологу, ради примене доступних могућности превенције.

“Рак грлића материце може се спречити одласком на редовне превентивне прегледе”, порука је предавања које су за матуранткиње суботичких средњих школа у Амфитеатру Отвореног универзитета одржали лекари Опште болнице Суботица, др Јелена Тиквицки и др Никола Брачуљко. Они су ученицама завршног разреда суботичких средњих школа предочили шта је ова опака болест, како настаје, на који начин могу да се заштите и колико је важно превентивно деловати.

Kарцином грлића материце је малигна болест која се дуго развија, али се редовним одласком на превентивне гинеколошке прегледе на време могу уочити малигне промене које се могу лечити и спречити настанак рака грлића материце.

Око 500 жена годишње у Србији изгуби битку са овом болести, а када је реч о обољевању и умирању наша земља се налази на петом месту у Европи.