IMG_8795_resize

Oдељење пулмологије обележило Светски дан борбе против опструктивне болести плућа бесплатним прегледима за грађане Суботице

Светски дан болести хроничне опструкције плућа обележава се 15. новембра, с циљем да се едукацијом становништва заустави тренд пораста оболелих, при чему се спирометријски преглед сматра једним од најефикаснијих начина дијагностиковања ове потенцијално смртоносне болести.

Поводом обележавања Светског дана борбе против опструктивне болести плућа у атријуму  Хотела „Галериа“ одржана је прва  акција бесплатних спирометрометријских прегледа, који се сматрају златним стандардом у дијагностици ове болести. У бесплатној акцији спирометријских прегледа учествовало је Одељење пулмологије суботичке болнице.

Према статистици, опструктивна болест плућа четврти је узрок смртности у нашој популацији. У односу на прошлу годину, када су на Одељењу пулмологије са овом дијагнозом  лечене  204 особе, бележи се пораст броја оболелих, јер је од почетка године од ове болести лечено чак 240 пацијената, изјавила је др Бојана Шакић Матковић, Начелница Одељења пулмологије .Најризичнија група становништва су пушачи старији од 40 година, али и сви други који су изложени утицају дуванског дима, прашини и штетним хемикалијама.

Опструктивна болест плућа, одликује се делимичним и сталним сужењем дисајних путева, али како у почетку не даје симптоме код највећег броја пацијената открива се у одмаклом стадијуму, када су могућности лечења ограничене, истакла је др Бојана Шакић Матковић.

Због тога је значајна рана превенција и дијагностика ове подмукле болести од које болује у нашој земљи више од 600 хиљада људи. Спирометријским прегледима, који су  организовани, на безболан и лак начин могу се открити поремећаји које пацијенти често не примећују, па је циљ акције био да укаже на значај редовних прегледа.

У акцији бесплатних спирометријски прегледа  од 11-15 часова прегледало се 70 пацијената, који су осим спирометријских прегледа добијали савете од пулмолога о мерама превенције и  даље дијагностике плућа.