29216636_10216453060227236_7151896588300845056_o

Обележена Светска недеља борбе против глаукома у офталмолошкој амбуланти суботичке болнице

Глауком представља обољење видног живца услед повишеног очног притиска. Ова подмукла болест, коју називају „тихим убицом вида“, нажалост и данас често бива откривена случајним прегледом у касној фази, када су у питању већ поодмакла и трајна оштећења вида.

Стога је глауком, после катаракте, други по учесталости узрок слепила у свету код људи старијих од 65 година. Процењује се да у свету од глаукома болује око 80 милиона људи, од чега је више од 11 милиона слепо од ове болести.Ризичне групе су рођаци оболелих, старије особе, кратковиде особе и дијабетичари.

Симптоми су често безначајни: главобоља, осећај притиска у очима, замор очију, мушице које лете испред очију и други. Управо због тога у свету се током Недеље глаукома организује низ активности у циљу подизања свести, као и масовно мерење очног притиска, јер је повишен очни притисак први показатељ ове болести. Уколико се глауком на време открије, слепило је могуће спречити лековима, хируршком интервенцијом или ласерском терапијом, у зависности од степена развоја.

У току Светске недеље борбе против глаукома, која се обележава од 11-16 марта, пацијентима офталмолошке амбуланте Опште болнице у Суботици додатно су пружене информације о глаукому и потреби за превентивним прегледима и редовним контролама, као и значај раног откривања и начинима излечења.

Поводом Светске недеље борбе против глаукома у очној амбуланти суботичке болнице 30 пацијената је прошло процедуру мерења очног притиска. Прегледе су вршила два лекара на специјализацији и два офталмолога.Kод пацијената код којих је утврђен повишени очни притисак упућивани су на даља испитивања.

Ово је само једна од активности офталмолога  и медицинског особља, која ће се наставити и другим активностима као и едукацији становништва.