Архиве категорија: Вести

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА (Одговор на злонамерне и тенденциозне коментаре са друштвених мрежа)

Шалтер који је освануо на друштвеним мрежама, тенденциозно је и злонамерно снимљен. Наведени шалтер има у доњем делу отвор за пријем и достављање мед. документације, а у горњем делу отворе за комуникацију са пацијентом. Самим тим нема потребе да се пацијенти сагињу.

Општа болница Суботица је са својим капацитетима највећа здравствена установа у Севернобачком округу. Главни објекат Опште болнице Суботица је пуштен у рад 1971.године и користи се већ готово пола века, а издвојени павиљонски објекти 130 година.

На жалост, бројне грађевинско-архитектонске баријере, дотрајалост и неадекватност објеката,  недовољност просторних болничких капацитета, застарела инфраструктура, постале су непремостива препрека у реализацији основних циљева установе, а то је достизање највишег нивоа квалитета рада и безбедности пацијената и особља. Само у амбулантно-поликлиничком делу болница годишње пружи готово 3,5 милона услуга.

У периоду последње две године, значајно је унапређен квалитет пружања здравствених услуга, уведене нове дијагностичке и тарапијске методе: ангио сала, опремљени кабинет за колоноскопију, кабинет за офталмологију, набављена нова опрема: мобилни и фиксни РТГ апарат, четири УЗ апарата, и мултислајсни скенер (једина општа болница на подручју АП Војводине која има овакав скенер). О свему овоме, медији су више пута извештавали.

Највећи успех у овим напорима до сада, уз велику финансијску и стручну подршку Владе Р. Србије, Министарства здравља Републике Србије, Покрајинског секретаријата за здравље АП Војводине, као и Града Суботице, свакако је комплетна реконструкција Опште болнице на више од 30 000 м² простора, која ће обухватити централну зграду, све пратеће објекте, поликлиничко-амбулантни део и дворишни простор.

То је највећа инвестиција у суботичку болницу у последњих 40 година, а пројектно-техничка документација се налази у завршној изради. Такође, извршиће се и занављање процесне опреме која чини део машинских постројења, као што су опрема за припрему и дистрибуцију хране, припрему и дистрибуцију веша, ревизија и замена инфраструктуре даљинског грејања итд.

Оваквим редефинисањем и преструктурирањем постојећег простора у оквиру болнице и другачијих архитектонских решења, а који у овом стању не може да одговори просторним, епидемиолошким и санитарно-хигијенским захтевима савремене дијагностике и терапије,  пацијентима ће бити обезбеђена најсавременија здравствена услуга, јер је задовољан пацијент, али и задовољан запослени, нама најважнији показатељ успешности.

Такође се надамо да ће ова вест о реконструкцији бити барем исто толико занимљива као и монтирана слика дотрајалог шалтера.

Наставите са читањем ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА (Одговор на злонамерне и тенденциозне коментаре са друштвених мрежа)

У Општој болници Суботица представљена књига „Исхрана особа на хемодијализи“

У Општој болници Суботица представљена је књига „Исхрана особа на хемодијализи“ ауторке Дане Мешков, нутриционисте-дијететичара, запослене у овој установи.Књига је представљена уз организацију председника Савеза бубрежних инвалида Војводине Зорана Мишковића.

У  књизи „Исхрана особа на хемодијализи“дати су јеловници са примерима и групама намирница намењених за одређени оброк и  представљени  су јеловници различитих калоријских  вредности са сликовитим приказом. Kњига „Исхрана особа на хемодијализи“ даје табеларни приказ јеловника који су израђени према препорукама Америчке дијабетне асоцијације, и то према енергетској вредности, која се израчунава за сваког пацијента понаособ.

Нутриционисткиње из Суботичке болнице представиле су један јеловник намењен мушкој особи која је тежине 80 килограма.

Осим лекова и дијализе, исхрана је свакако један од основних елемената у терапији, па ће ова књига, на којој је  нутриционискиња Дана Мешков, радила више од две године, бити основа за све бубрежне болеснике.Ова књига је од немерељивог значаја за све пацијенте, чланове породица и здравствено особље на Одељењима дијализе на територији Републике Србије.

DSC_0579

DSC_0581

Почела са радом Субспецијалистичка амбуланта за стерилитет, фертилитет и вантелесну оплодњу

Субспецијалистичка амбуланта за стерилитет, фертилитет и вантелесну оплодњу у Општој болници Суботица почела је  са радом 26. октобра 2018 године. Амбуланта ће радити по принципу заказивања, где ће гинеколози заказивати консултације за своје пацијенте.

Сваког петка од 11-13,30 часова у амбуланти ће се обављати прегледи, анализе и одређивати терапије за парове који су у поступку вантелесне оплодње.

Субспецијалистичка амбуланта за стерилитет, фертилитет и вантелесну оплодњу налази се у старом делу болнице.

DSC_050720181011_08435845156344_1588828384596737_3532073755817803776_n

У недељу 28.октобра наставља се акција бесплатних превентивних прегледа

У недељу 28. октобра 2018. године  наставља се акција бесплатних прегледа за грађане у Општој болници Суботица, у циљу ране дијагностике хроничних болести. У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије радиће се следећи прегледи:

  • Ултразвучни преглед абдомена

За овај преглед грађани треба да се јаве у просторије Службе за радиолошку дијагностику.

За ултразвучни преглед абдомена је потребно да се грађани адекватно припреме, што подразумева уздржавање од конзумирања хране, кафе и цигарета од поноћи.

  • Превентивни мамографски прегледи

За овај преглед грађани треба да се јаве у пријемну амбуланту Одељења гинекологије, где ће се индикација одредити према стручно дефинисаним критеријумима.

  • Анализа липидног статуса (холестерол и триглицериди)

За овај преглед грађани треба да се јаве у просторије лабораторије Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

Грађани који желе да провере липидни статус треба да се придржавају следећег:

48 сати пре узимања узорка крви:

  • избегавати интензивну физичку активност.
  • не конзумирати алкохол.

24 сата пре узимања узорка крви:

  • узимати уобичајене оброке хране, али не премасне.
  • после 19 сати , дан пре доласка у лабораторију не узимати храну, не пити алкохол, не пити кафу, не пушити.

Прегледи ће се обављати у периоду од 8:00 до 16:00 часова.

На преглед могу да се јаве и грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за идентификацију.

 

 

 

 

На трансфузиологији Опште болнице представници религијских заједница заједнички давали крв

Представници четири религијске заједнице у Служби трансфузиологије  Опште болнице, заједно су дали крв. Ово није први пут да представници православне, католочке, муслиманске и јеврејске заједнице на овакав начин шаљу поруке грађанима о значају давања крви, али и значају међусобне толеранције и сарадње. Данашњим хуманим гестом представници религијских заједница желели су још једном да покажу  колики је значај ширења толеранције и сарадње за добробит свих грађана Суботице.

У овој хуманитарној акцији учествовали су старешина Храма Св. Вазнесења Господњег, протонамесник Драган Стокин, гвардијан Фрањевачког самостана, фра Зденко Грубер, председник Савеза јеврејских општина Србије, Роберт Сабадош и имам Мухаџир џамије, Абдуррахман Салаји. Четири верска лидера овим гестом дали су пример свим грађанима.

Поред тога што су послали јасну поруку о значају давања крви суботички верски лидери, овим али и другим гестовима, свакодневно се труде да укажу на значај међусобне сарадње која је у мултинационалним и мултиконфесионалним срединама попут Суботице могућа.

Сви грађани које је ова хуманитарна акција инспирисала да и сами дају крв могу то урадити сваког радног дана у јутарњим часовима у Служби за трансфузиологију Опште болнице.

Током прошле године, у суботичкој Општој болници прикупљено је  око 6950 јединица крви.

На Одељењу гинекологије урађена ендоскопска операција скидања огромног тумора материце

На Одељењу гинекологије суботичке Опште болнице, урађена је ванстандардна ендоскопска операција- миомектомија, скидања огромног тумора миома,  смештеног у мишићном ткиву материце.Тумори овакве величине се раде класичном операцијом, а у овом случају је операција урађена ендоскопијом-лапараскопијом.

Ендоскопску операцију скидања великог тумора материце је извршио медицински тим на челу са Управником Службе прим.др сц.мед Александром Радуловићем.

 

ШТА ЈЕ ЛАПАРОСKОПСKА МИОМЕKТОМИЈА?

Миомектомија је хируршка процедура којом се уклањају бенигни тумори  материце (миоми/леиомиоми). Миоми материце су бенигни тумори који се  често јављају код жена и то најчешће у репродуктивном периоду.  Миомектомија подразумева уклањање миома, без уклањања материце, за  разлику од хистеректомије.

Хируршки приступи којима се обавља  миомектомија су: хистероскопија, лапароскопија или лапаротомија.

Лапароскопска миомектомија је минимално инвазивна процедура.  Гинеколог изводи операцију уз помоћ лапароскопа-специјалног хируршког  инструмента са видео камером на врху и других инструемната које уводи  кроз мале резове на трбуху. Након тога хирург приступа материци и  уклања миоме који се налазе на њеној спољашњој површини.На овај начин се успешно одстрањује тумор ( миом) материце а  материца  се не одстрањује.

Лапароскопска миомектомија је за разлику од класичне миомектомије  процедура која је праћена мањим бројем постоперативних компликација,  краћи  је боравак у болници и бржи је опоравак. Након обављања ове процедуре могу постојати веће шансе  да  жене  остану  у другом стању и смањује се ризик од компликација у трудноћи.

Предност ендоскопске операције која је урађена на Одељењу гинекологије и акушерства Опште болнице у Суботици је да се пацијенкиња отпушта после два дана хоспитализације  у болници и  успешно опоравља.

Ендоскопске операције на материци и јајницима рутински се раде на Одељењу гинекологије и акушерства и по стандарду прате сва светска достигнућа и методе које се у овој области раде у еминетним болницама у свету.

Позив на VIII седницу Етичког одбора

                             ПОЗИВ

На 8. састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица, који ће се одржати дана 18.10.2018.године у 13,00 часова у Малој сали за састанке.

За састанак се предлаже следећи             

         Д Н Е В Н И     Р Е Д

1.Усвајање Записника са претходног састанка Етичког одбора

2.Разматрање молбе за одобрење суштинских измена и допуна Протокола ANTHEM- HFrEF студије.

Главни истраживач: др сци мед Слободан Пушкар

3.Разматрање захтева за одобрење измене и допуне клиничког испитивања – брошура за истраживача, верзија 17 у оквиру Мултицентричне, међународне, рандомизоване, двоструко слепе студије са паралелним групама у циљу процене кардиоваскуларне безбедности линаглиптина у поређењу са глимепиридом код пацијената са дијабетес мелитусом тип 2 са високим кардиоваскуларним ризиком –CAROLINA

Главни истраживач: др Kлара Немет Туцић

4.Разматрање захтева за одобрење измена и допуна клиничког испитивања у  оквиру STREAM-2 студије

Главни истраживач: мр сц мед др Александар Живковић

5.Разматрање молбе Дијане Маравић за одобрење коришћења медицинске документације Опште болнице Суботица, Суботица ради израде диплонског рада на Високој школи струковних студија за образовање васпитача и тренера у Суботици – смер Струковна медицинска сестра

6.Усвајање измена и допуна процедуре рада Етичког одбора

7.Разно

 

Председник Етичког одбора

Др сц.мед Гордана Кртинић с.р

 

                                                                                                       
 

Суботичка Општа болница свечано обележила Дан болнице

Запослени у Општој болници обележили су 177. рођендан ове здравствене установе.Присутне је поздравио директор, др Слободан Пушкар, који се захвалио свим запосленима на досадашњој  сарадњи и осврнуо на урађено у протеклих годину и по дана, са циљем  да се  грађанима пружи што квалитетнија здравствена заштита.

Химном Републике Србије, у изведби хора Музичке школе,  започела је свечаност прославе 177 година постојања и рада Опште болнице.

Директор Опште болнице др Слободан Пушкар,  поздравио је све присутне, и захваливши се целом колективу, осврнуо се на улагања у опрему  у износу од скоро 100 милиона динара,  залагањем Покрајинске и Републичке владе, а најавио реализацију пројекта реконструкције  болнице која треба да почне крајем године.

Суботичка болница је основана 1. октобра 1841. године као једна од најстаријих државних здравствених установа  секундарне здравствене заштите у Војводини. Данас има 1.156 запослених, од тога 197 лекара, специјалиста, субспецијалиста, магистра и доктора наука, 15 факултетских образовних радника других струка,  728 медицинских сестара и техничара и  216 радника у немедицинском сектору.

Суботичка болница је једна од успешнијих здравствених установа у нашој земљи, што доказује велики број међународних признатих пројеката, који самим тим подижу квалитет здравствених услуга.

Прошле године у овој установи на стационарном лечењу и у дневној болници је лечено око 33.000 пацијената, а у специјалистичким амбулантама око 650.000 пацијената, пружено је око 3.483.000 амбулатних услуга.Обављен је велики број операција  око 14.183,  а увођењем нове процедуре  отварањем сале за катетеризацију срца-Ангио сале урађене су нове дијагностичке процедуре које су се раније радиле у  другим центрима. У протеклих годину дана урађено је 387 интервенција, од тога  105 интервенција акутног инфаркта миокарда, уграђено је 179 стентова, 34 стеми инфаркта,16  периферних ангиографија, 17 графтографија, што показује да  тим лекара, медицинских сестара и техничара може да одговори најкоплекснијим процедурама и компликацијама.

По броју пружених услуга пацијентима из Севернобачког Округа и шире, Општа болница Суботица је на самом врху здравствених установа у Србији.

 

 

 

 

 

Суботичка болница организовала акцију прегледа поводом Светског дана срца

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „ОБЕЋАВАМ ДА… за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца”.

Болести срца и крвотока су већ деценијама уназад водећи узрок оболевања, радне неспособности, изостајања са посла и превремене смртности (пре 65. године живота). Сваке године у свету од KВБ умре око 17.5 милиона људи, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона.

Већ сада је процењено да преко 80% смртности од свих KВБ и 60% оптерећења од исхемијске болести срца (ИБС) потиче из земаља у развоју и неразвијених земаља. Слична је ситуација и у Европи где су KВБ одговорне за 3,9 милиона смртних исхода што чини 45% од укупног броја умрлих.

У Србији је сваки други смртни исход последица болести срца и крвних судова, а  на територији Севернобачког округа у току прошле године од последица ове болести умрло је 1450 особа, 619 мушког и 831 женског пола.

Европско удружење кардиолога је као свој циљ зацртало да ниједно новорођено дете у трећем миленијуму не умре и не оболи од кардиоваскуларних болести пре 65. године живота.

Тим поводом, Општа болница Суботица обележила је  овај значајан датум акцијом која обухвата: физикални преглед од стране кардиолога, мерење крвног притиска, ЕKГ и мерење шећера у крви, а грађани су  имати прилику да присуствују посебном виду презентације и едукације о томе како се обавља кардиопулмонална реанимација на терену тј. “оживљавање” животно угрожених пацијената.

Акција је одржана у  суботу  у  МЗ “Дудова шума”,  у периоду од 09:00 до 13:00 часова, где је прегледано 62 пацијента, а једна пацијенкиња је  након прегледа хитно упућена на болничко лечење у ОБ Суботица, након регистровања успореног ритма срца, ради допунске дијагностике и лечења.

Оваквим превентивним акцијама лекари подсећају на паролу пионира медицине Античке Грчке „Боље спречити него лечити“.

IMG-b3b6d472300792138c1a6a119cab35aa-VIMG-46d5d5bb677a5988e2c0a79603db5172-VIMG-e922f85a28e1284d5fdea3fbaae2f2c6-V

 

Одржана акција бесплатних превентивних прегледа у Општој болници

Након летње паузе, здравствене установе у Републици Србији настављају са реализацијом бесплатних превентивних прегледа за све грађане, у организацији Министарства здравља Републике Србије.

У склопу осме по реду овакве акције, у Општој болници Суботица у недељу, 23.09.2018. године организовани су  бесплатни превентивни прегледи за све заинтересоване грађане.

У циљу ране дијагностике, а у складу са препорукама Министарства здравља, рађени су општи физикални интернистички и кардиолошки  прегледи који су обухватали мерење крвног притиска, пулса и ЕКГ снимање  и лабораторијски прегледи који су обухватали анализу крвне слике и тумор маркере  ( CA 135, CA 125, PSA).

Укупно је прегледано 225 пацијената, 105 у интернистичкој амбуланти, а 220 је урадило тумор маркере јајника и простате.

Прегеди су  се обављали  у периоду од 8-16 часова и могли су се јавити сви  суграђани , без обзира да ли имају здравствено осигурање.