Архиве категорија: Вести

Бесплатни превентивни прегледи – Општа болница Суботица

У недељу 03. новембра 2019. године од 08 до 16 часова наставља се акција бесплатних превентивних прегледа у циљу ране дијагностике хроничних болести. У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије, у Општој болници Суботица обављаће се следећи прегледи:

 • Неуролошки преглед

За овај преглед грађани треба да се јаве у интернистичку амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

 • Мамографија

Мамографски преглед ће се обављати женама старости 50-69 година уколико у претходне две године нису извршиле исти.

Превентивним прегледима неће бити обухваћене пацијенткиње које су у редовном онколошком праћењу.

 • Офталмолошки преглед

За овај преглед грађани треба да се јаве у офталмолошку амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

 

 

УСПЕШАН ТРЕТМАН ПАЦИЈЕНТКИЊЕ СА ГАСНОМ ГАНГРЕНОМ

hbc copy

УСПЕШАН ТРЕТМАН ПАЦИЈЕНТКИЊЕ СА ГАСНОМ ГАНГРЕНОМ
Половином септембра месеца на Одељењу хирургије ИИИ – васкуларна и дечија хирургија ОБ Суботица лечена је пацијенкиња К.Ј.. Примљена је као хитан случај због флегмоне десног стопала са влажном гангреном као последица опекотине врелом водом и дијабетеса.
Код пацијенткиње је након иницијалног побољшања локалног налаза после хируршке интервенције и антибиотског третмана дошло до појаве отока и сумње да је дошло до прогресије запаљенског процеса иако је сама рана била уредна. Хитна ултразвучна дијагностика потврђује сумњу да се ради о гасној гангрени. Пацијенткиња је хитно оперисана, а у лечење овако ургентног стања укључени су клинички фармаколог и инфектолог.
Постављена је индикација за третман у хипебаричној комори. Припрема за исту учињена је по хитном поступку уз велико залагање лекара и медицинских сестара и у договору са лекарима у Специјалистичкој ординацији за баромедицину – ХБЦС. Пацијенткиња је започела интензивни третман првог и другог постоперативног дана 3 пута дневно, а трећег и четвртог дана по 2 пута дневно. Укупно је примењено 10 третмана.
Другог постоперативног дана након превијања констатује се да је процес инфекције заустављен и да више нема ризика од губитка екстремитета. У лечење пацијенткиње укључен физијатар и започет интензивни физикални третман. Током лечења које је трајало месец дана пацијенткиња је имала 3 операције и 2 превијања у општој анестезији.
У лечење пацијенткиње били су укључени сем хирурга и интернисти, специјалиста баромедицине, анестезиолози, радиолози, клинички фармаколог, инфектолог, психијатар, психолог, пулмолог, оториноларинголог и физијатар.
На опште задовољство свих запослених на Одељењу хирургије ИИИ, начелника хирургије ИИИ др Михајла Зwицка, ординирајућег лекара др Снежане Туленчић Егић, водеће сестре Ладе Гундић као и медицинских сестара и техничара који су били укључени у лечење, пацијенткиња је отпуштена на даље кућно лечење. Обзиром да је гасна гангрена врло често смртоносно обољење (најчешће у првих 12 сати) и да се у клиничкој пракси у здравственим установама среће врло ретко (1x у 10 година) одличан резултат огромног напора и интердисциплинарног приступа у лечењу ове опаке болести заслужио је озбиљну пажњу целокупне медицинске јавности. То све запослене у болници мотивише на даљи развој квалитета здравствених услуга, а на опште задовољство пацијената севернобачког округа.

Позив на састанак Етичког одбора

ПОЗИВ

На  6. састанак Етичког одбора Опште болнице Суботица, који ће се одржати дана 28.10.2019. године, у 13.00  часова у Управи Опште болнице Суботица, Суботица.

За састанак се предлаже следећи:

Д Н Е В Н И     Р Е Д

 1. Усвајање Записника са 5. седнице Етичког одбора
 1. Разматрање молбе др Бојана Баги, запосленог у Општој болници Суботица, Суботица, одобрење за спровођење студије која је део докторске дисертације под називом: “Тимски приступ у примени антиеметика у превенцији и лечењу постоперативне мучнине и повраћања (ПОМП) код пацијенткиња након царског реза”.
 1. Разно

Председник Етичког одбора

Др сц мед Гордана Кртинић с.р

Оперисана још два пацијента савременом лапароскопском методом

Laparoscopic-Surgery

Оперисана још два пацијента савременом лапароскопском методом

У Суботичкој болници је током ове недеље, у склопу пројекта Министарства Здравља ЛапСерб, оперисано јос два пацијента са малигнитетом дебелог црева. Операције су обављене лапароскопском методом, односно минимално инвазивном методом, ради што лакшег опоравка и бржег враћања свакодневним зивотним обавезама пацијената. То је наставак праксе у ОБ Суботица да се користе савремене методе попут лапароскопске методе у хирургији које омогућавају ефикасније и квалитетније лечење, мању болност пацијената јер се уместо већег реза праве мали. Предност ове методе је максимална хируршка прецизност коју даје увећани приказ оперативног поља на екрану.

Нови Гастроскоп стигао у болницу

Нови Гастроскоп стигао у болницу

Одељење за гастроентерологију у Служби за интерну медицину је опремљено новим апаратом за дијагностику болести дигестивног тракта најновије генерације. Ради се о гастроскопу и колоноскопу највиших технолошких карактеристика који је опремљен свом пратећом опремом за дијагностику и лечење болести дигестивног тракта. Нови гастроскоп је само један од апарата којим је болница опремљена протеклих година у склопу технолошке обнове.

Средства за куповину новог апарата обезбеђена су захваљујући средствима добијеним од донатора пре свега од стране Хотела Галлериа и Фондација ПХИЊА, али и других донатора на донаторском коктелу.

Са овим уређајем је Гастроенетеролошко одељење добило апарат којим омогућује квалитетну и ефикасну дијагностику и лечење пацијената са болестима дигестивног тракта. Поред овог уређаја у плану је набавка других савремених апарата са циљем како би се побољшали услови лечења пацијената.20191011_123209 20191011_123220

ОПШТА БОЛНИЦА СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛА 178.РОЂЕНДАН

Суботичка болница је основана 1.октобра 1841. године, као једна од најстаријих државних  здравствених установа у Војводини, секундарне здравствене заштите  на данашњи дан слави свој 178. рођендан.

Прва грађанска болница у Суботици отворена је 1841. године, у једној адаптираној приватној кући. Градска управа је  1.јануара 1897. године донела одлуку да се због недостатка простора изгради нова болница, тј болнички павиљони код Шандорске капије, где се и данас налази.

Нова зграда болнице је завршена током 1971. године, и  уз преуређење старих зграда-павиљона болница је била у могућности да прими и лечи већи број болесника, у својих 850 болесничких кревета са савременом лабораторијско-ренгенолошком технологијом.

Свечаном прославом, суботичка болница обележила је  Дан болнице. Тим поводом присутне је поздравио директор болнице др Слободан Пушкар, који се захвалио свим запосленима на досадашњој сарадњи, и осврнуо се на протекли период и напредак  установе у пружању здравствених услуга пацијентима.Најављена  је нова реконструкција болнице почетком следеће године, уз подршку Покрајинске и Републичке владе као и локалне самопуправе.

Данас  као једна од најстаријих здравствених институција у Републици Србији покрива територију  Севернобачког округа и пружа здравствене услуге великом броју грађана где гравитира око 200.000 људи.

Прошле године у овој установи на стационарном лечењу и у дневној болници је лечено око 31.000  пацијената, а у специјалистичким амбулантама око 640.000 пацијената, пружено је око 3.386.000 амбулатних услуга, а обављено око 12.000 операција.

По броју и квалитету пружених услуга пацијентима из Севернобачког Округа и шире, Општа болница Суботица је међу успешнијим здравственим установама у Србији.

SUBOTICAcom_01Okt2019_Bolnica_1330121

 

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ 29. СЕПТЕМБРА – СВЕТСКОГ ДАНА СРЦА ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок оболевања, радне неспособности, изостајања са посла и превремене смтрности (пре 65. године живота).  Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Према подацима Популационог регистра за акутни коронарни синдром, од болести срца и крвних судова (КВБ) током 2017. године у Србији је умрло 53.668 особа. Болести срца и крвних судова, са учешћем од 51,7% у свим узроцима смрти, водећи су узрок умирања у Србији. Као најтежи облик исхемијских болести срца, акутни коронарни синдром је водећи здравствени проблем у развијеним земљама света, а последњих неколико деценија и у земљама у развоју. У акутни коронарни синдром спадају: акутни инфаркт миокарда, нестабилна ангина пекторис и изненадна срчана смрт. Акутни коронарни синдром у Србији чинио је 49,4% свих смртних исхода од исхемијских болести срца у 2017. години.

Током прошле године на територији Севернобачког округа од болести срца и крвних судова умрло је 1.430 особа. Најучесталије дијагнозе пацијената биле су провишени крвни притисак, артеросклероза, обољења срчаног мишића и коронарна болест.

Ове године Светски дан срца се обележава под слоганом „БУДИ ХЕРОЈ СВОГА СРЦА” са циљем да се свим људима скрене пажња на важност контроле фактора ризика и стања здравља срца.

Тим поводом, Општа болница Суботица обележиће овај значајан датум акцијом која ће обухватити следеће:

 • физикални преглед од стране кардиолога,
 • мерење крвног притиска
 • снимање ЕКГ-а.

Акција ће се одржати у петак, 27.09.2019. године у Месној заједници Александрово, ул. Аксентија Мародића бр. 28, где ће суграђани у термину од 10 до 15 часова моћи бесплатно да преконтролишу своје здравље.

 

Бесплатни превентивни прегледи – Општа болница Суботица

У недељу 22. септембра 2019. године наставља се акција бесплатних превентивних прегледа, у циљу ране дијагностике хроничних болести. У складу са препоруком Министарства здравља Р. Србије, поред Опште болнице Суботица у акцију су укључени и Домови здравља Суботица и Bачка Топола.

У Општој болници Суботица обављаће се следећи прегледи:

 • Превентивни ОРЛ преглед

За овај преглед грађани треба да се јаве у ОРЛ амбуланту Службе за поликлиничко консултативне прегледе.

 • Мерење крвног притиска , ЕКГ, мерење шећера у крви и интернистички преглед

Овај преглед обавља се у интернистичкој амбуланти Службе за поликлиничко консултативне прегледе. Грађани који желе да провере ниво шећера у крви не би требало да уносе храну после 20:00 часова претходне вечери.

 • УЗ абдомена

За ултразвучни преглед абдомена је потребно да се грађани адекватно припреме, што подразумева уздржавање од конзумирања хране, кафе и цигарета од поноћи.

 • Тумор маркери: PSA, CEA, Alpha Fetoprotein (AFP)

Грађани који желе да обаве ову анализу треба да се јаве у просторије болничке лабораторије (поликлинички део болнице).

Критеријум за анализу тумор маркера простате (ПСА): животна доб пацијента  ≥50 година и услов да у последњих годину дана није рађена ова анализa.

У Дому здравља Суботица (ул. Харамбашићева, АТД):

 • Мерење крвног притиска , ЕКГ, мерење шећера у крви и интернистички преглед.

У Дому здравља Б.Топола:

 • Мерење крвног притиска, ЕКГ, мерење шећера у крви и општи физикални преглед.

Прегледи ће се обављати у периоду од 08:00 до 16:00 часова. На преглед могу да се јаве и они грађани који немају здравствено осигурање, али је потребно понети са собом било који документ за идентификацију.

 

НОВИ СТЕРИЛИЗАТОРИ ОПШТА БОЛНИЦА СУБОТИЦА

Влада АП Војводине и Покрајински секретаријат за здравство обезбедили су средства Општој болници Суботица за набавку четири нова стерилизатора.

Стерилизација је поступак којим се уништавају сви микроорганизми и бактеријске споре, и у болничким условима представља основни предуслов за апсолутну сигурност и безбедност извођења хируршких захвата и спречавања настанка болничких инфекција.

Стерилизатори „Stericell SC 55“ BMT medical Technology, намењени су за стерилизацију сувом топлотом до 250° Ц, радне запремине 60 литара.

stericell

НОВИ РЕСПИРАТОРИ И ПАЦИЈЕНТ-МОНИТОРИ ЗА КОРОНАРНУ ЈЕДИНИЦУ И ОДЕЉЕЊЕ НЕОНАТОЛОГИЈЕ ОПШТЕ БОЛНИЦЕ СУБОТИЦА

Захваљујући Влади АП Војводине и Покрајинском секретаријату за здравство, од 03. јула ове године, Општа болница Суботица опремљена је са три најновија и најсавременија монитора инвазивних показатеља –  „General Electric CareScape B 450 и B 125“. Пацијент-монитори су уређаји намењени за праћење виталних функција и параметара код најугроженијих пацијената, где се путем дигиталног екрана са „touch screen“- ом могу континуирано пратити основни и напредни витални хемодинамски и респираторни показатељи.

Овим савременим уређајима намењеним за ситуације у којима је неопходна висока тачност и конфигурација параметара, опремљена је коронарна јединица Одељења за кардиологију, као и Јединица интензивног лечења и неге Одељења за неонатологију.

На Одељењу за неонатологију Опште болнице Суботица годишње свет угледа око 1400 новорођених беба. У оквиру неонатолошког одељења налази се и Јединица интензивне неге и терапије. У њој се свакодневно лече новорођена деца која захтевају боравак у инкубатору уз адекватан мониторинг са континуираним праћењем виталних параметара. Уз овакву опрему,  сваком новорођенчету обезбеђена је адекватна нега, лечење и збрињавање.

Такође, коронарна јединица опремљена је и са два најсавременија респиратора са мониторингом и подешавањем респираторних функција – „General Electric CareScape respirator R 860”.

Наведени уређаји биће намењени лечењу и збрињавању најугроженијих кардиолошких болесника у коронарној јединици.

20190709_085209

20190708_143241-respirator 20190708_142757-monitori