RANO OTKRIVANJE KARCINOMA GRLIĆA MATERICE - Aktuelnosti - Opšta Bolnica Subotica

To view the video please revisit this web page with a desktop web browser that has the latest version of Adobe Flash Player installed.

Saznajte više...HU

Aktuelnosti> Home > Aktuelnosti
19.01.2011 RANO OTKRIVANJE KARCINOMA GRLIĆA MATERICE

O karcinomu


Rak grlica materice spada u najcešce malignome. Na našim prostorima, nalazi se na trecem mestu po ucestalosti, odmah iza karcinoma dojke i pluca.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u svetu od karcinoma grlića materice oboli oko 500 000 žena, a od toga oko 230 000 umre od ove bolesti. Pre dve decenije u našoj zemlji standardizovana stopa iznosila je 18,5 novootkrivenih slučajeva na 100 000 žena. Prosečna starost u kojoj se otkriva invazivni karcinom grlića materice je od 48 do 52 godine, a karcinom in situ (na nivou ćelije) 35 godina.U novije vreme jasno se uočava da su incidenca i mortalitet od karcinoma grlića materice, naročito kod mladih žena ponovo u stalnom porastu.Razlozi ovog porasta nisu dovoljno poznati.Smatra se da veća sloboda u seksualnom ponašanju, koja je povezana sa seksualno prenosivim infekcijama, naročito onih izazvanih Humanim papiloma virusima (HPV) , značajno utiče na ovaj porast

Prvi simptomi


Karcinom grlica materice u ranim stadijumima je uglavnom asimptomatska bolest te još jednom naglašavamo kljucni znacaj redovnog kolposkopskog pregleda i Papa testiranja. Simptomi kao što su pojava vaginalnog sekreta (sa ili bez sukrvice), krvarenje - cak i oskudno nakon seksualnog odnosa, krvarenja van menstrualnog ciklusa ili preobilno menstrualno krvarenje, bolovi u maloj karlici, ucestalo mokrenje, opstipacija i, u slucajevima uznapredovale bolesti otok jedne ili obe noge su signal da se obavezno obratite svom ginekologu.

Kako ga prepoznati?

Klinička slika je dosta šarolika, ali se izdvajaju:
- masivno krvarenje
- postkoitalno krvarenje (krvarenje nakon odnosa)
- postmenopauzalno ili intermenstrualno krvarenje (krvarenje između ciklusa)
- abnormalno pojačan sekret

Zašto se karcinom grlića materice kasno otkriva?

Najčešće nedaje nikakve simptome u svom ranom stadijumu. Ukoliko žena ne odlazi na redovne ginekološke preglede (jednom godišnje), gotovo da je nemoguće postaviti blagovremenu dijagnozu.

 

Nazad