SUBOTICAcom_10Jun2017_VelikaterasaPalic_1180500

14.јун-Светски Дан добровољних давалаца крви

  1. јун се у свету обележава као светски Дан добровољних давалаца крви.Служба за трансфузиологију Опште болнице Суботица традиционално овај дан обележава радно, у сарадњи са Црвеним крстом Суботица,  акцијом „Хумана субота“ када се кроз дружење и лепо проведено време на Палићу и прикупи додатне количине крви за предстојећи период.

На акцију се ове године  10.06.2017 одазвало 77 добровољних давалаца крви  а крв је дало 55 давалаца.

У Служби трансфузиологије Опште болнице Суботица има довољно залиха компоненти крви свих крвних група, а то свакао можемо захвалити свим даваоцима који долазе у Службу трансфузиологије свакодневно од 07 до 10 часова или се одазивају на наше теренске акције по годишњем распореду.

Нови  Закон о трансфузијској делатности  изгласан је у Народној скупштини Републике Србије 25. априла 2017. године / Сл. гласник број 40 / и са њим је  дефинисано да ће у Србији постојати  четири  овлашћене трансфузијске установе и Банке крви у склопу здравствених установа.

Служба за трансфузиологију Опште болнице Суботица би требало да буде Банка крви а то значи да више неће обављати делатност прикупљања, процесирања и обраде крви од добровољних давалаца .

Закон се примењује од  јануара 2019 године.

Наша жеља и могућност да обављамо делатност Овлашћене трансфузијске установе и даље постоји а све на темељу добро развијеног добровољног давалаштва крви у овом региону и наших стабилних резерви крви.

Захваљујем се свим нашим добровољним даваоцима крви  што су својим хуманим чином омогућили  да Општа болница у Суботици никада није остала без ове драгоцене течности.

Честитам свим Добровољним даваоцима њихов дан и желим пре свега, добро здравље, успех и срећу у приватном животу.

 

др Анастазија Мрђа

Начелник Службе за трансфузиологију