20180514_123900

12. мај -Међународни дан сестринства обележен у суботичкој болници

Сваке године медицинске сестре у целом свету обележавају  12. мај, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре,  зачетнице модерног сестринства, као признате професије. То је један од најзначајних догађаја на подручју сестринске професије.  Из њеног свеобухватног и богатог искуства на тему личних питања здравља, она је заступала став да све сестре требају да стално одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу. Тај приступ она је назвала „Здравље сестринства“.

Препоручени слоган Међународног већа медицинских сестара (ИЦН) за ову годину је “Сестринство: глас који следимо – здравље је људско право“ са циљем да се укаже да је здравствена заштита доступна свима, без обзира на место где се пружа и окружење.

У Општој болници Суботица свечано је обележен Међународни дан сестринства пригодним  културно-уметничким програмом.

Наступао је хор Свети Роман Мелод из Суботице ,чула се сестринска заклетва и кратко представљање лика и дела Флоренс Најтингел зачетнице сестринске професије.

Пуно успеха ураду, бољи социо-економски статус  у нашем друштву,  као и подршку од стране Управе болнице, у  даљем усавршавању и едукацији ,пожелео је директор Опште болнице др  сци. мед Слободан Пушкар.

-Сестринство је једина професија која је научни приступ проткала љубављу. Окосница сестринства као професије је љубав усмерена ка пацијентима, јер је немогуће бринути о њима у врло тешким условима финансијске кризе, недостатка особља и многобројним прековременим радним сатима без огромне количине љубави – истакла је главна сестра болнице Љиљана Цвијић.У свом раду остајемо трајно верни и доследни темељном начелу сестринства,највећој могућој добробити за пацијента.

У суботичкој болници ради око 700 медицинских сестара и техничара, а сваке године    12. маја  се неке   од њих награде признањима као допринос у обављању сестринске професије.

Главна сестра болнице Љиљана Цвијић, уручила је захвалнице најбољим сестрама које су својим залагањем и оптимизмом осветлиле сестринску професију.

За најузорнију сестру   у 2018 години проглашена је Гита Чеке, а за младу сестру узора професије проглашена је Сузана Јовановић.

 

„Свим медицинским сестрама и техничарима честитамо Међународни дан медицинских сестара и желимо пре свега, квалитетније вредовање сестринског рада, и пуно успеха у послу које сестре беспрекорно обављају у најтежим ситуацијама!